ПЕРЕДМОВА

Сьогодні у Вроцлаві на футбольному стадіоні, збудованому до Євро-2012, українець проводитиме вільний захист боксерського пояса WBC

На думку Віталієвого тренера Фріца Здунека, його підопічний без проблем переможе у майбутньому поєдинку, навіть попри потужну підтримку, яку польському боксерові забезпечать домашні трибуни.

Букмекери тим часом констатують, що ставки на сьогоднішній поєдинок значно виросли порівняно з котируваннями, приміром, місячної давнини. У відсотках це виглядає так: перемога Кличка — 80%, нічия — 4%, перемога Адамека — 16%.

У свою чергу Віталій Кличко демократично заявляє: «У Томаша унікальна мотивація — стати чемпіоном ще в одній ваговій категорії. Він вперто йшов до цього дня не для того, аби раптом почати переживати через ставки букмекерів. Він справжній професіонал і навряд чи прогнози зможуть вивести його з рівноваги. Хіба ще більше заохотять справжнього бійця».

До речі, Адамек, який віддав належне дипломатичності Кличка, вважає, що незалежно від результату зустрічі цей бій приречений залишити помітний слід в історії боксу, передовсім як спортивне видовище, а не конкурс екстравагантних скандальних доматчевих заяв. А вже як полякам хочеться свого чемпіона-суперважковаговика! І що до того, якщо у суперників такі різні габарити!

Водночас чинний чемпіон світу у надважкій вазі — за версією WBC вважає, що Томаш Адамек кращий боксер за Девіда Хея. «Якщо ви заглядатимете за спину таким боксерам, як Адамек, то програєте, — зауважив він. — У нас є тільки один боєць, кращий за Адамека, і його звати Хей… Але Хей є тільки чемпіоном з базікання і більш нічого. Адамек кращий як боєць, і я знав це ще до поєдинку Хея з моїм братом».

Безумовно, проти Кличка габарити Адамека замалі, вважає інший польський важковаговик Альберт Сосновський. Однак Адамек каже, що готувався дуже важко і напружено, що це буде бій всього його життя. Все це може компенсувати Томашу брак зросту і ваги перед українським боксером.

Всесвітня боксерська асоціація (WBA) оголосила абсолютного чемпіона світу Володимира Кличка «єдиним чемпіоном».

Зазвичай WBA присвоює боксеру, який володіє іншими титулами, звання суперчемпіона. Однак Володимир отримав почесне та доволі рідкісне як для WBA звання.

Окрім того, Кличко-молодший не отримав пояс, яким володів Хей, а став володарем спеціального пояса для «єдиного чемпіона».

А звання «звичайного» чемпіона світу за версією WBA здобув росіянин Олександр Повєткін, який переміг узбека Руслана Чагаєва.