БЕЗПЕКА

НAТO зацікавлена співробітничати з Києвом у системі ПРO

Про це в Брюсселі журналістам заявив Генеральний секретар Альянсу Андерс Фог Расмуссен, передає УНІАН. Наступного тижня він вперше відвідає Україну і зустрінеться з Президентом Віктором Януковичем, Прем'єр-міністром Миколою Азаровим, міністром закордонних справ Костянтином Грищенком та виступить перед студентами і викладачами КНУ ім. Т. Шевченка. "Мій головний месидж студентам полягатиме у тому, що у глобалізованому світі виклики у сфері безпеки також глобалізовані, - сказав Андерс Фог Расмуссен. - Ми не можемо вважати, що безпека - це лише відповідальність однієї країни". На його думку, оскільки захист державної території на сьогодні не зупиняється лише на кордоні, а є міждержавним викликом, Україна та НАТО повинні співпрацювати. "Ми потрібні одне одному", - вважає Генсек.

Він зауважив, що співробітництво, подібне до схеми відносин з Україною, яка змінила свою стратегічну мету щодо НАТО, відмовившись від намірів стати його повноцінним членом, в Альянсу є з багатьма іншими країнами. Проте Генсек про всяк випадок нагадав, що двері НАТО відкриті для всіх бажаючих європейських країн, які відповідають його критеріям. Він відзначив, що, незважаючи на зміну зовнішньополітичних пріоритетів Києва, у співпраці НАТО з Україною нічого не змінилося. У ході свого візиту він має намір обговорити з українськими високопосадовцями можливу участь нашої країни у системі протиракетної оборони НАТО. Крім того, він висловив сподівання, що у Києві розглядатимуть питання напрямків, за якими наше співробітництво може поглиблюватися.

Одним з них може стати співпраця НАТО і України в рамках миротворчої місії в Афганістані, якій Генсек дав високу оцінку. "Ми очікуємо, що керівництво України прийме рішення направити в Афганістан більшу кількість інструкторів". За його словами, місія НАТО в Афганістані буде вважатися завершеною тоді, коли його жителі зможуть взяти на себе відповідальність за порядок у країні. "Нам необхідно навчити якомога більше афганських солдатів і поліцейських, для цього нам потрібні кваліфіковані інструктори", - сказав Генсек. Крім того, за словами Андерса Фога Расмуссена, під час дискусій з українськими політиками у Києві порушуватиметься проблема боротьби з тероризмом і піратством, питання скорочення зброї масового знищення.