"Анатолій БЛИЗНЮК: «Розраховуй, заощаджуй, сплачуй»"

Інна КОСЯНЧУК
1 жовтня 2011

Міністр регіонального розвитку,
будівництва та ЖКГ України
Анатолій БЛИЗНЮК

Тепер, перед початком опалювального сезону, з’явилися чутки, що восени на нас чекає ще одне підвищення тарифів на житлово-комунальні послуги. Люди скаржаться, що тарифи й так високі, і плата за помешкання складає чималу частину доходів. А куди ж їй рости ще? Роз’яснити ситуацію ми попросили міністра регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Анатолія Близнюка.

— Анатолію Михайловичу, чого нам чекати в тарифній політиці на майбутнє?

— По-перше, є кілька складових ідеології формування тарифів. Президент абсолютно має рацію, давши доручення про  єдині підходи у формуванні вартості комунальних послуг. У країні має бути єдиний порядок формування ціни товару, або тарифів, якщо вам зручно так називати. Нині такий порядок розроблений і затверджений Кабінетом Міністрів. У державі створений регулятор, який має право встановлювати ціни в більшості випадків за визначеними параметрами, — потужність котельні тощо. Тому всі суб’єкти, які надають відповідні послуги, подають йому свої розрахунки, а регулятор після відповідної перевірки прийматиме рішення в установленому законом порядку.

Щоправда, там, де йдеться про маленькі водоканали та котельні, — поки що тарифи встановлюють місцеві органи влади.

— Чи підвищаться тарифи, якщо зросте ціна на газ?

— Нині є питання щодо ціни на газ. Коли це питання буде остаточно вирішене, тоді держава вирішуватиме, яку ціну для підприємств теплоенергетики встановлювати. Я впевнений, що вона буде не вищою, ніж сьогодні, а компенсаційні фактори держава передбачить.

Але хочу підкреслити: ніхто не ставить за мету підвищення тарифів. Ідеться насамперед про забезпечення рівних підходів і захист у першу чергу малоімущих громадян через пільги і субсидії. Нині затверджується державний бюджет, у якому 7 мільярдів гривень передбачено саме на ці елементи захисту. Тому рішення прийматимуть після комплексної оцінки всіх цих моментів. І якщо ми говоримо про те, що за рахунок субсидій зможемо компенсувати людям витрати, — який сенс підвищувати тарифи? Держава захистить людей через пільги й субсидії, і закладає це в бюджеті.

— А як бути з боржниками? Відключатимуть, як і раніше, цілі будинки? Чи інші підходи до боржників мають бути?

— Якось в одному з будинків у Києві презентували цілу систему, яка відповідає європейським стандартам. Так ось, у цьому будинку кожна з 54 квартир обладнана спеціальною скринькою, в якій — сучасний вузол обліку наданих послуг, система забезпечення зворотного зв’язку і запірний клапан. Оператор на комп’ютері в режимі он-лайн бачить у кожній квартирі: хто скільки спожив газу, хто, скільки й коли оплатив. Там усі платять стовідсотково, але — за фактично отриманий газ. Усе це їм вигідно: заощаджують принаймні 30% за рахунок того, що платять за лічильником, а не за нормами. А ще там є такий цікавий пристрій — клапан. Договором передбачено: якщо людина не платить протягом певного встановленого періоду, то просто з пульта клапан перекривається, і газу в квартирі — наголошую: не у всьому будинку, а саме в квартирі боржника — немає.

І так повинно бути скрізь. Ми плануємо поширити це на всі новобудови, і ДБНи, СНІПи. Всі нормативи, що їх розробляє наше міністерство, відсьогодні відповідатимуть тільки ідеології розумного дому. І не лише щодо газопостачання. Я підписав наказ, створив відповідну робочу групу, до якої увійшли науковці, виробники лічильників та інші представники комунального сектору, і перед ними стоїть завдання — розробити вітчизняні прилади такого самого типу, як той, про який я щойно розповідав, для системи водопостачання  — щоб не відключати через одного-двох боржників цілий будинок, а тільки тих, хто не платить.

— Опалення ж боржнику відключити складніше…

— Ви маєте рацію, з опаленням складніше. Для цього потрібна горизонтальна розводка, а в нас усе старе житло — з вертикальною. Тому там робоча група напрацьовує відповідні принципи — як нам виховати відповідального власника, даруйте за тавтологію, власного житла. Йдеться про ОСББ, яке має стати тим самим ефективним власником не просто квадратних метрів квартири, а всього будинку і прибудинкової території. Люди мають знати, як ефективно цим управляти, як правильно укладати договори навіть з монополістами, з постачальниками води, газу, тепла… Ми це все розроблятимемо. Частина цих нормативних документів існує як проекти, ми з ними виходитимемо до уряду, пропонуватимемо зміни до законодавчої бази для того, щоб усе в цьому плані працювало за схемою: «Розраховуй, заощаджуй, сплачуй».

Інна КОСЯНЧУК,
«Урядовий кур’єр»

ДОСЬЄ «УК»

Анатолій БЛИЗНЮК. Народився 24 листопада 1948 року в м. Краматорську Донецької області. Освіта вища, 1988 р. закінчив Краматорський індустріальний інститут. Починав трудову діяльність помічником машиніста турбіни Краматорського металургійного заводу ім. Куйбишева на Донеччині. З 1990 року працював в органах влади Донеччини на різних посадах. З 12.07.2011 року — міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України, м. Київ. Кандидат наук з державного управління. Почесний академік Міжнародної академії наук екології та безпеки життєдіяльності. Нагороджений орденами  «За заслуги» III та  II ступенів,  низкою почесних грамот. Має почесне звання «Заслужений працівник промисловості України». 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua