МАЙБУТНЄ

Прем’єр-міністр Микола Азаров благословив найкращих студентів України
на навчання у провідних університетах світу

Одразу й не пригадаєш, коли велику залу засідань уряду востаннє наповнювали звуки легкої приємної музики, а навкруги все сяяло не від люстр і софітів, а від юних усмішок і молодечого студентського запалу. Щоправда, у декого, переважно дівчат, захват раз по раз змінювався на ніяковість і певне хвилювання від прискіпливої охорони й великої кількості запрошених.

Ще б пак, адже вони вперше переступили поріг Будинку уряду, відкриваючи для себе нову сторінку свого життя. Вперше на власні очі побачили без відбитку напускної суворості профільного міністра та дещо тремтливо очікували на появу Прем’єр-міністра Миколи Азарова. Поки глава уряду затримувався на важливих переговорах, студенти жваво обмінювалися свіжими враженнями й фотографували одне одного за зручними столиками, де зазвичай сидять міністри та гості уряду.

142 найрозумніших будуть гризти граніт науки за кордоном. Фото Олега МАРКЕВИЧА

Остаточно атмосферу офіціозу зняв сам Микола Азаров, який без жодних папірців говорив з молодими чи то по-діловому й на рівних, чи то й щиро по-батьківськи. Адже за його ініціативи профільне міністерство шляхом конкурсного відбору з понад п’ятисот студентів обрало 142 найкращих, які за державний кошт представлятимуть Україну у провідних науково-навчальних центрах світу. 

«Ми сподіваємося, що цей конкурс дасть змогу виявити найздібніших, найталановитіших серед студентів, таких, які готові своє життя присвятити науці та науковим відкриттям», — підкреслив Прем’єр-міністр. Він запевнив, що віднині подібна практика стане регулярною і наступного року на навчання відправлять набагато більше перспективної молоді.

Робиться це не тому, що в Україні складно отримати високоякісну освіту. Просто завдяки навчанню за кордоном люди збагачуються неоціненним досвідом, ізсередини вивчають систему тамтешньої підготовки фахівців. А вітчизняна освіта й наука таким чином поступово інтегруватимуться в європейський простір.

Постійно перебувати у творчому пошуку, самотужки знаходити істину — таким вбачає призначення справжнього науковця Микола Азаров. «Хто хоче стати лауреатом Нобелівської премії?» — зненацька ошелешив він запитанням. У відповідь чомусь не зовсім упевнено піднялися три руки. Глава уряду одразу доручив Дмитру Табачнику простежити долю цих сміливців після повернення додому, до?давши: «Без такого бажання навіть не варто розпочинати займатися наукою». А для цього, переконував глава уряду, треба не боятися, не соромитися і завжди прагнути бути першими.

Україні потрібні розумні й грамотні фахівці. Тому на Батьківщині очікуватимуть на їхнє повернення й практичну реалізацію здобутих знань. «Звичайно, після вашого повернення ми зробимо все, щоб ви могли продовжити роботу в Україні, — пообіцяв Микола Азаров. — Наше завдання  полягає в тому, аби ви після навчання отримали у нас гідну роботу, допомогу та підтримку. Це ми вам гарантуємо».