НАРАДА

До 1 вересня підприємства ТКЕ
мають встановити прилади відпуску тепла

«До кінця серпня потрібно забезпечити оснащення усіх підприємств теплокомуненергетики засобами обліку за рахунок цих підприємств», — таке доручення дав на селекторній нараді за участі представників центральних органів виконавчої влади та керівників регіонів перший віце-прем’єр-міністр — міністр економічного розвитку і торгівлі Андрій Клюєв. За умови невиконання озвученого доручення Національна комісія регулювання електроенергетики анулюватиме ліцензії цим структурам. «1 вересня ліцензій не буде на тих підприємствах, які не працюватимуть із лічильниками», — зазначив урядовець. Він вважає неприйнятною ситуацію, коли підприємства, які надають послуги з подачі теплової енергії, не мають таких приладів.

Інше доручення з вуст Андрія Клюєва прозвучало так: «Потрібно, щоб усі домові лічильники в усіх регіонах України працювали. Кошти вже є. Але до кінця наступного року необхідно встановити лічильники в усіх будинках по всій території країни». За його словами, уряд виділив на їх придбання 500 млн грн, а наступного року планується збільшити кошти до 3—4 млрд грн на всі види приладів. Цим питанням займатимуться Міністерство регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ, Міністерство фінансів і Фонд держмайна.

У зв’язку з цим прозвучала й наступна вимога: для населення нам необхідні лічильники вітчизняного виробництва. Андрій Клюєв мав на увазі те, що бюджетні гроші потрібно направляти виключно на підтримку вітчизняного виробника і тим самим забезпечувати роботу підприємств нашої держави.

Керівникам регіонів під час роботи над проектами місцевих бюджетів потрібно буде звернути окрему увагу на фінансування житлово-комунального господарства. Перший віце-прем’єр особисто перевірятиме наявність на місцях чітких планів на наступний рік з модернізації відповідного сектору. До кінця серпня абсолютно всі регіони мають втілити в життя й документи, напрацьовані урядовою робочою групою з проведення реформи в житлово-комунальному господарстві. Це зокрема рішення Кабінету Міністрів та законодавчі акти, ухвалені Верховною Радою. Для полегшення роботи місцевих керівників Мінрегіонбуд відкриє спеціальний сайт, на якому розміщуватимуть всі нормативно-правові акти, пов’язані з модернізацією житлово-комунального господарства.

Наступний акцент, зроблений першим віце-прем’єром, стосувався позитивних напрацювань — уряд готується підбивати підсумки першого півріччя, і, на думку Андрія Клюєва, вже можна вести мову про позитивні зрушення. По-перше, зберігаються тенденції до стабілізації у провідних галузях економіки, фінансовому секторі. По-друге, очікується поліпшення реального стану справ у соціальній сфері.

Проте ще залишаються невирішеними ті питання, до яких потрібно застосовувати принципово нові підходи. Передовсім це проблеми, що накопичились у сфері ЖКГ, соціального забезпечення населення та газовому секторі. Ці недоліки, на переконання урядовця, стримують розвиток держави, погіршуючи соціально-економічну ситуацію, а також негативно впливають на імідж керівництва центральних і місцевих органів влади.