ПОЗИЦІЯ

 Наша держава приєдналася до політичної Декларації Європейської ради з питань Дунайського регіону

Листопадовий саміт у Бухаресті порушив актуальну проблему євросусідства: за пропозицією Комітету Регіонів ЄС розглядати Придунав'я як єдиний транснаціональний регіон розвитку. Це, за словами авторів ідеї, сприятиме повнішому розкриттю його економічного, соціального, природоохоронного та культурного потенціалу.

Дайте нам інструменти вирівнювання

- Україна великою мірою зацікавлена в розробці "Стратегії Європейського Союзу для Дунайського регіону", - каже керівник нашої делегації на саміті, міністр регіонального розвитку та будівництва Володимир Яцуба. - Ми схвалюємо рішення Європейської ради, спрямоване на підвищення ефективності використання значних можливостей ключової водної артерії нашого континенту. А також сподіваємося, що майбутня Стратегія сприятиме досягненню ключових цілей євроспільноти: забезпечення процвітання, миру та безпеки населення, котре проживає в різних країнах по обидва боки Дунаю.

За словами Володимира Яцуби, прогресивний та збалансований розвиток Дунайського регіону є завданням для всіх країн Придунав'я. У цьому зв'язку Україна загалом приєднується до політичної Декларації за підсумками Бухарестського саміту, поділяючи викладене в ній бачення цілей та можливостей поглиблення співробітництва Європейської Комісії та придунайських країн.

Міністр окреслив і принципову позицію нашої держави: "Успішна імплементація Стратегії вимагає рівноправної участі усіх держав Дунайського регіону (як членів, так і не членів ЄС) у відповідних процесах, включаючи доступ усіх наявних та майбутніх джерел фінансування відповідних програм та проектів".

Тому українська сторона закликала ЄС розглядати Україну як державу, яка свого часу стане членом Євросоюзу, надавши їй практичні можливості повною мірою скористатися інструментами політики регіонального вирівнювання, доступних як для держав-членів, так і кандидатів та потенційних кандидатів на членство в Євросоюзі.

Річка, що об'єднала півконтиненту

"Стратегія ЄС для Дунайського регіону", яку нині готує Європейська Комісія, - документ особливий. Адже він не лише передбачає комплексний та всеохоплюючий розвиток згаданого регіону, а й стане першим внутрішнім документом євроспільноти, спрямованим на розвиток однієї річки. Знаменно також, що Україна залучена до його розробки як третя сторона.

Щоб якомога повніше взяти до уваги пропозиції усіх країн, протягом цього року організовано низку "круглих столів" та конференцій високого рівня: в м. Ульм (ФРН), Будапешті, в містах Русе (Республіка Болгарія) та Джурджу (Румунія).

Відповідно до доручення Кабінету Міністрів від 9 листопада 2009 року Міністерство регіонального розвитку та будівництва визначене головним центральним органом виконавчої влади, відповідальним за координацію та вироблення єдиної узгодженої позиції української сторони з цього питання.

Протягом 2010 року створено міжвідомчу робочу групу, яка підготувала проект позиційного документа "Бачення Україною майбутньої "Стратегії ЄС для Дунайського регіону". Після погодження в Кабінеті Міністрів документ передано до МЗС, яке і забезпечило його внесення на розгляд Сторони ЄС.

Сусідство зобов'язує

Як поінформували редакцію у Мінрегіонбуді, українська позиція включає стратегічне бачення розвитку Придунав'я та конкретні проекти щодо реалізації Стратегії.

Документ охоплює питання географії Дунайського регіону в межах України, причім він розглядається не лише в якості гирла річки, а і як територія, по якій протікають найбільші її притоки.

Економічний розвиток цього краю враховує збереження та захист довкілля, використання транспорту в цьому загальноєвропейському транспортному коридорі з багато-

обіцяючим майбутнім, зокрема й можливістю значно розвантажити затори на інших європейських маршрутах.

Йдеться також про необхідність удосконалення водної і сухопутної інфраструктури, ефективне застосування потенціалу придунайської місцевості задля поліпшення її конкурентоспроможності.

Тож зрозуміло, що без інтересів нашої країни окреслену проблему не розв'яжеш. Тому українська сторона, зокрема і на Бухарестському саміті, неодноразово наполягала: Стратегія не буде повноцінною, якщо не врахувати позицію сторін не членів ЄС, та які мають істотний вплив на цей регіон.

ДОВІДКA "УК"

Дунай - друга за довжиною і площею басейну річка Європи.

Витік Дунаю міститься на території Німеччини в горах Шварцвальду. Загальна площа водозабору становить 817 кв. км. Довжина басейну із заходу на схід - 1690 км, ширина - 820 км.

Має близько 120 приток.

Від витоку до гирла Дунай протікає по території 10 держав: Німеччини, Австрії, Словаччини, Угорщини, Хорватії, Сербії, Болгарії, Румунії, Молдови та України.

Басейн річки охоплює частини територій Італії, Словенії, Боснії і Герцеговини, Албанії, Македонії, Польщі, Швейцарії та Чехії.

Довжина української ділянки - 170 км (3,8 відсотка). З них 54 км припадає на основне річище, 110 км - на Кілійське гирло, та 6 км - на канал Прорва, що з'єднує це гирло з Чорним морем (зараз канал замулений до несудноплавних глибин і не використовується).

На берегах Дунаю та його притоках розташовані десятки великих міст, у тому числі столиці семи європейських держав.