МЕТА

Модельний статут істотно спрощує процедуру створення нових підприємств

Наступним кроком з дерегуляції економіки та спрощення життя бізнесу і громадян стане поступовий перехід від паперового документообігу на електронний. Про це у коментарі журналістам заявив перший віце-прем’єр-міністр — міністр економічного розвитку і торгівлі Андрій Клюєв.

За приклад він навів існування в Україні великої кількості реєстрів — від реєстру прав власності на нерухомість до реєстру підприємств. «У спілкуванні з державою представники бізнесу та окремі громадяни вимушені постійно брати всілякі витяги, довідки тощо. Органи влади повинні мати доступ до всіх цих реєстрів, і чиновник сам братиме всю інформацію. Людина не повинна витрачати час на ходіння інстанціями та довжелезні черги. Якщо чиновнику для якоїсь справи буде потрібна паперова виписка, він повинен зайти зі свого комп’ютера у відповідний реєстр, роздрукувати потрібну інформацію та долучити її до справи», — уточнив Андрій Клюєв.

На роботу з дозвільними паперами бізнесмени не повинні витрачати час. Фото з сайту romirus.ru

Таке завдання поставив Президент, тому розробка відповідної законодавчої бази — серед урядових пріоритетів, повідомляє прес-служба першого віце-прем’єр-міністра — міністра економічного розвитку і торгівлі.

Це стосується і процедур започаткування та закриття бізнесу. Коментуючи ухвалення 16 листопада Кабінетом Міністрів модельного статуту для товариств з обмеженою відповідальністю, Андрій Клюєв розповів, що це найпоширеніша форма реєстрації юридичних осіб. За даними Єдиного державного реєстру підприємств та організацій, ТОВ становлять 36% від загальної кількості суб’єктів господарювання.

«Модельний статут дасть змогу спростити процедуру утворення нового підприємства. Якщо він підходить засновникам нового бізнесу, вони зможуть прийняти його як власний установчий документ. Це практика законодавства європейських країн», — заявив урядовець. Модельний статут розроблявся робочою групою, до якої Мінекономрозвитку залучав провідних незалежних юристів, а сам документ проходив обговорення в комітеті корпоративного права Асоціації юристів України.

Андрій Клюєв також повідомив, що модельні статути для інших організаційних форм підприємницької діяльності доопрацьовуватимуться на основі пропозицій незалежних експертів та представників бізнесу.