ЗАСІДАННЯ КАБІНЕТУ МІНІСТРІВ

Керівників, які допустили величезні заборгованості за спожитий природний газ, невдовзі буде позбавлено посад

Учора країна відзначала 197 річницю від дня народження Тараса Григоровича Шевченка. Зранку Прем'єр-міністр Микола Азаров разом із урядовцями та народними депутатами поклав квіти до пам'ятника Кобзареві у Києві. З цієї ж теми розпочалося й урядове засідання. "На Тарасовій горі ми традиційно складаємо шану генію української землі, символічно звіряємо своє сьогоднішнє життя і роботу з моральним та інтелектуальним авторитетом Шевченка, з його Заповітом. Відзначимо й видатних діячів культури і мистецтва, яким присуджено Державну Шевченківську премію", - наголосив Прем'єр-міністр.

Він зазначив, що вручення премій творчій та інтелектуальній еліті - це визнання потенціалу нашої країни. Нині Україна гостро потребує свіжих ідей, нестандартних рішень і сучасних мотивацій для суспільного розвитку, тому всебічне розкриття багатогранних можливостей країни та її народу - одне з головних завдань уряду.

Графік для нових керівників

Уже вкотре Прем'єр-міністр звернув увагу на тривожний стан розрахунків за спожитий природний газ, що фактично зводить нанівець зусилля уряду зі стабілізації фінансової ситуації в енергетичному секторі. При тому, що сплата послуг ЖКГ населенням доходить до 90%, з початку року заборгованість за блакитне паливо сягнула понад 3 млрд грн. А загальна заборгованість за опалювальний період 2010-2011 років коливається близько позначки в 11 млрд грн.

"Нижче середнього рівня розрахунки за спожитий газ за опалювальний сезон у таких областей: Закарпатської (28%), Донецької (37%), Луганської (39%), Кіровоградської (41%). Найбільший абсолютний обсяг загальної заборгованості мають підприємства таких областей: Дніпропетровської - майже 2 млрд грн, Донецької - близько 2 млрд грн, Харківської -1,5 млрд грн, Луганської - 704 млн грн. А найбільшими боржниками є: КП "Харківські теплові мережі" - 1 млрд грн, ДП "Криворізька теплоцентраль" - 722 млн грн, ОКП "Донецьктеплокомуненерго" - 535 млн грн, "Донецькміськтепломережа" - 485 млн грн, міські теплові мережі міста Запоріжжя - 419 млн грн", - навів невтішні цифри глава уряду.

Він доручив своїм заступникам Андрію Клюєву і Віктору Тихонову до п'ятниці подати пропозиції щодо кадрових рішень відносно керівників, які протягом практично півроку мирилися з шаленою заборгованістю, і водночас - план-графік погашення заборгованості, який будуть виконувати нові керівники підприємств або регіонів і відомств. "Час, відведений на аналіз і опрацювання заходів, сплив. Залишився тільки час на наведення порядку в цій сфері, і наводити його повинні ефективні менеджери", - резюмував Прем'єр-міністр.

Самообман - не вихід

Глава уряду зазначив, що пожвавлення економіки створило можливості для планомірної роботи за всіма напрямками соціально-економічного розвитку: всі видатки стабільно забезпечено фінансовими ресурсами згідно з держбюджетом. Однак дещо зростає інфляція. За даними Держкомстату, індекс споживчих цін у лютому становив 100,9%, а ціни на продукти харчування зросли на 0,3%. Прем'єр-міністр розуміє, що споживач хоче, аби ціни не зростали, а знижувалися, однак треба виходити з існуючих реалій: "Коли дорожчає нафта і газ, б'ють рекорди світові ціни на продовольство, а знецінений долар "тисне" на національні валюти - такого просто не може бути. В цій ситуації найбільша турбота уряду - забезпечити зростання реальних доходів населення".

Микола Азаров повідомив, що порівняно з лютим 2010-го зростання реальної заробітної плати становить 11%, а середня зарплата в цілому в країні досягла 2300 грн. "Напевне, це недостатньо, але наша економіка тільки-но виходить з кризи, а в багатьох галузях кризові явища ще не подолані, отже, будувати захмарні прогнози, займатися самообманом не варто", - підкреслив Прем'єр-міністр.

За його словами, нині ми проходимо період, коли добробут людей піддається надто серйозним випробуванням. Насамперед це стосується підвищення цін на житлово-комунальні послуги. Уряд робить все, аби зменшити цей негативний вплив: "Ми захистили найвразливіші родини. Наголошую, що спекуляції, ніби пенсії не вистачить, щоб заплатити за квартиру, абсолютно безпідставні. Жоден пенсіонер не повинен платити за житлово-комунальні послуги понад 10% сукупного доходу, жодна родина, члени якої працюють, - понад 15%. Зате заможні стануть платити без необгрунтованих пільг і не перекладатимуть свій тягар на інших платників податків", - наголосив Микола Азаров.

ЩО РОЗГЛЯНУТО НА ЗАСІДАННІ УРЯДУ

►Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо запобігання легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом (проект закону);

►Про затвердження плану заходів на 2011 рік із запобігання та протидії легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, або фінансуванню тероризму (постанова Кабінету Міністрів та Національного банку);

►Про затвердження Порядку використання коштів, передбачених у державному бюджеті для реструктуризації та ліквідації об'єктів підприємств гірничої хімії і здійснення невідкладних природоохоронних заходів в зоні їх діяльності (постанова Кабінету Міністрів);

►Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів від 8 серпня 1997 р. N 859 (щодо переліку спеціальних продуктів дитячого харчування, операції з реалізації яких звільняються від оподаткування) (постанова Кабінету Міністрів);

►Про схвалення Концепції Державної цільової соціальної програми профілактики, діагностики та лікування вірусних гепатитів на період до 2016 року (розпорядження уряду).