МЕТА 

Уряд зосереджує зусилля на зведенні доступного житла 
та збільшенні інвестицій у будівельну галузь

Саме ці аспекти виніс Прем’єр-міністр Микола Азаров на порядок денний виїзної наради, присвяченої стану добудови об’єктів незавершеного будівництва. У зверненні до керівників обласних державних адміністрацій та власне самих  будівельників він наголосив: нині можна сміливо складати інвестиційні плани для розвитку цієї сфери. «Ви мене багато років знаєте. Я коли-небудь розкидався такими словами? Ні. Отже, можете бути переконані, що ніякої фінансової кризи в Україні не буде», — зазначив він.

1 млн черговиків — це забагато

Передовсім Прем’єр розраховує на те, що впродовж двох наступних років у нашій державі можна буде здати в експлуатацію майже 200 тис. квартир, будівництво яких нині заморожено (більшість із них готова на 50—70%). Тим самим розв’язавши проблему покращення житлових умов майже п’ятої частини сімей. «У квартирних чергах стоїть понад 1 мільйон громадян. Тобто якби ми за короткий проміжок часу запустили це недобудоване житло, то скоротили б чергу на 20%», — підкреслив Микола Азаров. Для цього треба збільшити обсяг інвестицій у будівельну галузь до рівня 2007 року — 35 млрд грн (у 2010 р. цей показник становив 17 млрд грн).

Але глава уряду вкрай незадоволений роботою Міністерства регіонального розвитку, будівництва і житлово-комунального господарства. По-перше, галузь відновлюється недостатніми темпами. По-друге, нині будівництво 600 шкіл та 514 лікарень заморожено, а в Кіровоградській і Житомирській областях житло не будується взагалі. По-третє, інвентаризацію проведено лише по 12 з 16 тис. недобудованих об’єктів. «По кожному об’єкту керівництву областей із власниками, інвесторами, банками потрібно було визначитися: як запустити ці об’єкти, особливо ті, де ступінь готовності перевищує 70%, і ті, які працюють безпосередньо на людей — лікарні, школи, садки, житло. При підготовці до цієї наради я очікував від міністерства серйозніших матеріалів стосовно того, як нам далі діяти, що ми ще можемо зробити, що ми повинні зробити і що повинні зробити керівники в областях», — наголосив Прем’єр.

Тим не менш на нараді йшлося і про позитивне зрушення — вперше за чотири місяці обсяг будівництва житла зріс на 12%, а дерегуляція в будівельній галузі нині найглибша порівняно з іншими сферами.

Ставки треба зменшувати

Уряд вже поставив собі завдання пропонувати людям житло за мінімальну вартість. Працівникам бюджетної сфери запропоновано програми здешевлення житла на 50, а в деяких випадках і на 70%.

Микола Азаров не задоволений умовами, які пропонуються інвесторам при кредитуванні будівництва, і не вважає ці високі ставки об∂рунтованими «в той час, коли ризики знижуються, економіка перебуває на підйомі, купівельна здатність людей збільшується, а депозити громадян зростають». Для розв’язання цієї проблеми уряд має намір активно співпрацювати з НБУ та комерційними банками. У цьому контексті Прем’єр-міністр зауважив: зараз забудовники користуються кредитами під 16% річних, а наступного року можна буде вийти на показник 12%. При цьому він зазначив, що ставки за іпотечними кредитами для населення мають бути ще нижчими.

Завершилося засідання анонсом глави уряду щодо проведення у серпні розширеного засідання Кабміну з питань стимулювання розвитку будівельної галузі за участю голів облдержадміністрацій, керівників профільних відомств і будівельних організацій. На ньому уряд заслухає інформацію про стан будівельної галузі, зокрема щодо вирішення питань незавершеного будівництва. Крім того, буде напрацьовано серйозну програму з проблемних моментів відповідного комплексу. Тож завдання, поставлене главою уряду, полягає в плануванні будівельного «запасу» на 2012 р. (підготовка майданчиків, проектування, відведення землі).