МЕДИЦИНА

Перших пацієнтів новий корпус «Охматдиту» буде готовий прийняти вже у другому кварталі
наступного року 

 

Виділені урядом кошти на зведення лікувально-діагностичного корпусу Національної дитячої спеціалізованої лікарні «Охматдит» не залучалися для інших проектів, зокрема на Євро-2012. У цьому переконалися журналісти провідних вітчизняних ЗМІ, вкотре побувавши разом із Прем’єр-міністром Миколою Азаровим на будівельному майданчику після більш як піврічної перерви.

Під час першого нашого  відвідання, в листопаді минулого року, на місці проекту зяяв лише величезний неогороджений котлован, було страшенно холодно і якось не затишно. Побачене ж учора, навпаки, вселяє оптимізм і впевненість у вчасному завершенні будівництва. Тут і високий металевий паркан, і три баштові крани, бетонні конструкції перших поверхів поступово, але впевнено зводяться від фундаменту до неба. А майже дзеркальний від червневого сонця паркан став імпровізованою виставкою дитячих малюнків на тему «Намалюй розумну лікарню».

Будівельники пообіцяли Миколі Азарову звести корпус за 4-5 місяців. Фото Олега МАРКЕВИЧА

Звичайно, те, якою її бачать діти, дещо відрізняється від реальних креслень, планів будівництва та внутрішнього оздоблення, представлених на чотирьох наглядних стендах в межах будівельного майданчика. Але в одному їм не відмовиш: дітлахи прагнуть бути здоровими, щасливими і впевненими у своєму гідному майбутньому.

Одразу по прибутті на об’єкт, Микола Азаров поспілкувався з працівниками «Охматдиту» та їхніми пацієнтами — вони вишикувалися поруч, тримаючи в рученятах плакати зі словами вдячності. Після загальних пояснень стану речей генеральний директор лікарні Юрій Гладуш запевнив високого гостя, що зусилля уряду не будуть марними. Будівельники працюють у цілодобовому режимі, і вкластися у заплановані строки робіт є цілком реальною справою.

Своїх перших маленьких пацієнтів новий медичний підрозділ буде готовий прийняти вже у другому кварталі наступного року. На стовідсоткову ж готовність лікувально-діагностичний корпус вийде наприкінці 2013 року. «Будівельники обіцяють зводити два з половиною поверхи на місяць. Ми разом з вами будемо їх контролювати, — звернувся Прем’єр-міністр до журналістів, водночас поставивши завдання й перед будівельниками та медиками. — Це означає, що 9-поверховий корпус буде збудовано за 4-5 місяців, реально до кінця року, з тим, аби наприкінці року розпочати оздоблювальні роботи і монтаж обладнання, а в першому кварталі, максимум у другому, ставимо завдання ввести цей корпус в експлуатацію і прийняти перших пацієнтів».      

Від нестерпної спеки Микола Азаров змушений був порушити протокол, віддавши піджак своїм помічникам. Утім, на діловий настрій розмови це жодним чином не вплинуло. Будувати краще, ніж для себе, — таким має бути девіз будівельників. А прискіпливий прем’єрський контроль глава уряду здійснює не лише за звітами, а й у режимі он-лайн через мережу Інтернет: на будівельному майданчику встановлено кілька веб-камер, і кожен бажаючий може пересвідчуватися у реальному освоєнні бюджетних коштів. Зайве казати, що Микола Азаров є мало не найзацікавленішою в цьому особою.

«Це життя наших дітей, і батьки чекають на цей корпус багато десятиріч, чекають на нові технології, нові методи лікування. Наше завдання зламати практику будівництва медичних об’єктів, коли лікарні будувалися десятками років, і перейти до сучасного способу модернізації системи охорони здоров’я», — заявив Микола Азаров.

Тому фінансування робіт уряд забезпечуватиме і надалі у повному обсязі. Керівництво «Охматдиту» отримало завдання вже сьогодні розпочати підготовку фахівців, здатних працювати на найсучаснішому медичному обладнанні у нейрохірургії, онкогематології, хірургії новонароджених, променевій терапії тощо. А також уперше в Україні підготувати лікарів для трансплантації кісткового мозку у дітей.