ГАРЯЧА ТЕМА

 Війна в Лівії може стати затяжною

На кожну силу завжди знайдеться більша сила. Чи думав про це Муамар Каддафі, коли вірні йому військові обстрілювали повстанців у Бенгазі? Тепер, коли міжнародні об'єднані сили так масштабно бомбардують країну, єдиною насправді важливою проблемою якої є наявність значних розвіданих запасів нафти, думати про це вже пізно. Ракети не розбирають військовий ти чи мирний житель, пересічний лівієць чи син Каддафі. Минулих вихідних внаслідок першої хвилі масованих обстрілів, за повідомленням державного лівійського телебачення, загинуло 48 людей і понад 150 отримали поранення. Серед загиблих, нібито, і син непоступливого лівійського лідера. До речі, один з останніх ракетних ударів по Лівії завдав значних збитків комплексу резиденцій влади у Триполі. І хоч саме в цій будівлі містився командний центр, навряд чи сам Каддафі міг бути мішенню цієї атаки - він вже давно перебрався з епатажного бедуїнського намета до надсучасного бункера. І саме звідти продовжує погрожувати ворогам.

Дехто з коаліціантів пропонує бомбардувати з повітря всі об'єкти, де ймовірно може перебувати лівійський лідер, але, на думку міністра оборони США Роберта Гейтса, вбивати Каддафі за допомогою авіаударів принаймні нерозумно. Водночас американські військові, за його словами, очікують, що найближчими днями контроль за військовою операцією в Лівії візьмуть на себе або сили НАТО, або франко-британська коаліція і Америка трохи "вмиє руки". - Ми очікуємо, що протягом кількох днів зможемо передати основну відповідальність за військові дії на інші країни. Ми будемо продовжувати підтримувати коаліцію, залишимось членом коаліції і будемо мати свою військову роль у коаліції, але ми не гратимемо головну роль, - наводить слова американського міністра Бі-Бі-Сі.

Тим часом у Північно-Атлантичному альянсі немає згоди про подальші кроки організації щодо Лівії. Є домовленість про те, що НАТО посилить військове ембарго Організації Об'єднаних Націй щодо Лівії. Однак плани посилити повітряну зону, заборонену для польотів над Лівією зустріли опір, зокрема, з боку Туреччини, яка виступає проти інтервенції НАТО до Лівії, а для того, щоб ухвалити таке рішення, як відомо, всі 28 членів організації мають його підтримати.

Арабська Ліга, яка підтримувала військову операцію проти Лівії, також заявила, що тепер напад виходить за рамки операції щодо встановлення зони, забороненої для польотів.

Нагадаємо, що військова операція проти режиму Каддафі почалась увечері 19 березня, коли військово-повітряні сили Франції завдали перших ударів позиціям лівійських військ. Пізніше до операції приєдналися бойові літаки інших країн, зокрема Великобританії і США. Станом на вчора по 20 цілях на лівійській території випущено понад 100 ракет.

ОФІЦІЙНО

Президент України Віктор Янукович у зв'язку з ситуацією в Лівії зробив 19 березня відповідну заяву, в якій, зокрема, зазначається, що низка держав розпочала спеціальну військову операцію для забезпечення повного виконання резолюцій Ради Безпеки ООН 1970 (2011) та 1973 (2011) щодо ситуації у Лівії.

"Україна вважає, що зусилля усіх причетних до ситуації у Лівії сторін мають бути, передусім зосереджені на захисті та гарантуванні безпеки цивільного населення, в тому числі громадян України, які залишаються в Лівії з благородною гуманітарною місією допомоги хворим та постраждалим.

Відповідно до Статуту ООН резолюції Ради Безпеки є обов'язковими до виконання усіма державами-членами організації, тому Україна неухильно виконуватиме положення згаданих резолюцій. При цьому ми особливо відзначаємо положення резолюції 1973 (2011) щодо неприпустимості будь-якої форми іноземної окупації території Лівії.

Принципово важливим для нас є те, що навіть в умовах запровадження над територією Лівії зони, забороненої для польотів, мають бути збережені усі необхідні можливості для надання гуманітарної допомоги та здійснення евакуації цивільного населення. Україна готова надавати таку допомогу та евакуювати українських громадян і громадян наших міжнародних партнерів, в тому числі шляхом надання відповідних операційних сил та засобів.

На моє доручення МЗС та інші органи державної влади України продовжують надавати усе необхідне сприяння громадянам України, які перебувають на території Лівії. Ми підтримуємо постійний контакт з урядами інших держав, в тому числі тими, що беруть участь у розпочатій військовій операції.

Хочу наголосити, що безумовним пріоритетом для нас є забезпечення безпеки наших громадян та їх подальшої евакуації з території Лівії так само, як і надання гуманітарної допомоги постраждалим в ході збройного конфлікту в умовах запровадження над територією Лівії зони, забороненої для польотів", - йдеться у заяві глави держави.