Постановою Кабінету Міністрів N 827 від 08.09.2010 року для жителів Житомирської області затверджені норми та ціни на тверде паливо- 665 грн за 1 т та на скраплений балонний газ - 90 грн за балон. Проте фактична ціна на вугілля на наших складах становить 1247 грн за тонну і 180 грн за газ у балоні. Тож хочу запитати, чому тоді компенсацію за тверде паливо та газ виплачують пільговикам за постановою, а не за фактичними ринковими цінами?

В. ЖМАЄВ,
ветеран війни та праці,
селище Нова Борова Житмирської обл.

 

Віталій МУЩИНІН,
директор Департаменту державної соціальної допомоги Мінсоцполітики:

- Відповідно до ст. 14 Закону "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту" учасникам війни надається 50% знижка плати за користування комунальними послугами (газом, електроенергією та іншими послугами) та скрапленим балонним газом для побутових потреб у межах середніх норм споживання, а також 50% знижка вартості палива, в тому числі рідкого, у межах норм, встановлених для продажу населенню, для осіб, які мешкають у будинках, що не мають центрального опалення.

Зазначені пільги надаються за рахунок субвенцій з державного бюджету місцевим бюджетам.

Щорічно Законом України про Державний бюджет на відповідний рік (з 2011 року - статтею 102 Бюджетного кодексу) визначено, що пільги надаються, виходячи з розрахунку вартості однієї тонни твердого палива та одного балона скрапленого газу на домогосподарство на рік. Крім того, постановою Кабінету Міністрів затверджуються граничні показники вартості твердого і рідкого пічного побутового палива та скрапленого газу, виходячи з яких у відповідному році надаються пільги і житлові субсидії.

Граничні показники вартості твердого палива для надання пільг та житлових субсидій населенню визначаються, виходячи з обсягу бюджетних призначень на зазначену мету.

Враховуючи розмір субвенції, що був визначений Законом "Про Державний бюджет України на 2011 рік" для надання пільг та субсидій з придбання твердого палива та скрапленого газу, Кабінет Міністрів 17 березня 2011 року прийняв постанову N 253, якою затверджені граничні показники вартості твердого палива і скрапленого газу для надання в 2011 році пільг та житлових субсидій населенню, які для Житомирської області становлять 724 грн за тонну твердого палива і 98 гривень за балон скрапленого газу.

Одночасно повідомляємо, що місцеві органи виконавчої влади та органи місцевого самоврядування мають право встановлювати збільшені норми на придбання твердого і рідкого пічного побутового палива та скрапленого газу особам, які мають право на пільги та житлові субсидії відповідно до законодавства, за рахунок та у межах коштів відповідних місцевих бюджетів.