Проживаю у комунальній квартирі, де немає централізованого гарячого водопостачання і відсутній газовий лічильник. До останнього часу сплачувала за газ за 18,3 м3 на одну людину на місяць. Та згодом для поліпшення житлових умов я встановила в квартирі електричний бойлер, тож відтоді газ для підігріву води не використовувала. Звернулася з відповідною заявою до місцевої газопостачальної організації "Сумигаз" з проханням зробити мені перерахунок норм споживання газу. Адже продовжую платити за нього, як і раніше, хоча практично не користуюся. Але в перерахунку мені відмовили, пославшись на постанову Кабміну про норми споживання газу в квартирах без лічильника.

Отже, виходить, що за підігрів води щомісяця сплачую подвійну суму: за власне використану для цього електроенергію, і, за відсутності газового лічильника, середню норму споживання газу по будинку, а це чимала сума. То чому ж маю платити за те, чого не використовую? Чому до цього часу не переглянуті норми споживання природного газу для населення і не враховуються встановлені в квартирі автономні електронагрівачі води при відсутності газового лічильника? І що мені робити в цьому конкретному випадку?

Марія ШЛЯХЕТСЬКА,
м. Суми

Сергій ЛАСІКОВ,
заступник міністра
з питань ЖКГ:

- Зараз питання донарахувань плати за спожитий газ при відсутності гарячої води регулюється постановою Кабміну від 08.06. 1996 р. N619 "Про затвердження норм споживання природного газу населенням у разі відсутності газових лічильників", положеннями якої передбачено, що у разі перерви у централізованому гарячому водопостачанні населення норма споживання природного газу встановлюється 18,3 м3 на людину на місяць.

Термін відсутності гарячого водопостачання (понад 6 годин на добу у разі цілодобового водопостачання або понад 30% загального часу подавання води за добовим графіком), в який не включається перерва в його постачанні у нічний час (з 24 до 6 годин), фіксується в двосторонньому акті, що підписується теплопостачальною та газозбутовою організаціями і є підставою для перерахунку населенню плати за гаряче водопостачання (тобто за цей період населення не платить за користування централізованим гарячим водопостачанням) та газ.

Національна комісія регулювання електроенергетики пояснює порядок нарахування за газ при встановленні водомірів та електричних бойлерів роз'яснювальним Листом від 20.04.2001 р. N05-39-09/984. Зазначено, що при наявності газової плити та електричного бойлера для підігріву холодної води у разі відсутності газових лічильників застосовується норма споживання природного газу 18,3 м3 на людино-місяць, як для плити газової у разі відсутності централізованого гарячого водопостачання та газового водонагрівача. За наявності лічильника сплата здійснюється на основі показників лічильника, за його відсутності - у відповідності до положень вже згадуваної постанови Кабміну N619. Тобто наявність бойлера не впливає на оплату та умови споживання газу.