Я - учасник Великої Вітчизняної війни, інвалід І групи загального захворювання. За медичними рекомендаціями фахівців хочу отримати путівку до санаторіїв Хмільника чи Немирова. Але мені її не надають. Чи мають право так зі мною вчиняти місцеві чиновники, адже є відповідне законодавство?

М. ТИТЯНЧУК,
м. Бар Вінницької обл.


Світлана УСТИМЕНКО,
директор Департаменту у справах людей похилого віку та соціальних послуг Мінсоцполітики:

- Відповідно до Порядку забезпечення санаторно-курортними путівками деяких категорій громадян органами праці та соціального захисту населення, затвердженого постановою Кабінету Міністрів від 22.02.2006 року N 187 (далі -Порядок), путівки до санаторіїв видаються інвалідам, ветеранам війни, особам, на яких поширюється чинність Закону "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту" згідно з встановленою чергою в органах праці та соціального захисту населення в міру надходження путівок, відповідно до медичних рекомендацій з урахування пільг, встановлених для конкретної категорії осіб. У разі коли особи мають право на санаторно-курортне лікування за кількома законами, їм надається право вибору в забезпеченні путівкою за одним із них.

Ветерани війни забезпечуються санаторно-курортними путівками в санаторії, підпорядковані Мінсоцполітики, це "Перемога" (м. Київ), "Батьківщина" (м. Трускавець), "Салют" (м. Одеса), "Ветеран" (м. Алушта), "Слава" (м. Миргород) та ім. М. О. Семашка (селище Сімеїз).

Місцеві органи виконавчої влади (управління праці та соціального захисту населення районних державних адміністрацій) мають можливість придбати санаторно-курортні путівки для ветеранів війни за рахунок коштів субвенцій з державного бюджету місцевим бюджетам на надання пільг для ветеранів війни, до інших санаторіїв, розташованих по всій Україні.

Для інвалідів різних профілів захворювання Мінсоцполітики щорічно здійснює закупівлю санаторно-курортних путівок в межах бюджетних програм. Придбані санаторно-курортні путівки направляються пропорційно до потреби (заявки області) регіональним управлінням праці та соціального захисту населення, які, в свою чергу, розподіляють ці путівки районним та міським управлінням праці та соцзахисту населення для забезпечення вищезазначеної категорії осіб. В 2011 році тендер на закупівлю санаторно-курортних путівок ще не проводився.

За повідомленням Головного управління праці та соціального захисту населення Вінницької облдержадміністрації, вам пропонувалися путівки до санаторіїв, підпорядкованих Мінсоцполітики ("Перемога" та "Ветеран"), від яких ви відмовилися, мотивуючи тим, що бажаєте оздоровлюватися в санаторіях курортів Хмільник або Немирів.