Офіційному Києву слід оперативно вжити необхідних правових заходів, які дадуть змогу Міжнародному кримінальному судові розглянути справи за звинуваченням у злочинах проти людяності, скоєних на території України в 2014—2015 роках. На цьому наголошується у висновках надзвичайного засідання Ради Європейського Союзу із закордонних справ, яке відбулося в четвер у Брюсселі.

Крім того, Рада ЄС знову заявила про важливість ратифікації Україною Римського статуту Міжнародного кримінального суду, що є частиною її зобов’язань згідно з Угодою про асоціацію Україна — ЄС.

Водночас міністри закордонних справ країн Євросоюзу закликали Росію засудити дії терористів на сході України.

Глави дипломатичних відомств занепокоєні поглибленням військового конфлікту на Донбасі. Фото Укрінформу.

«Публічні заяви, які спотворюють реальність того, що відбувається на місцях, підбурюють до подальшого насильства, також публічне, в порушення норм міжнародного права, приниження заручників, не призведе до дуже необхідної деескалації», — наголошується у документі.

Рада запевнила, що Європейський Союз активно підтримуватиме всі дипломатичні зусилля, які сприяють створенню нового політичного імпульсу, і долучиться до них у разі необхідності.

Зазначається також, що для досягнення прогресу у врегулюванні кризи на Донбасі необхідно вивести незаконні та іноземні озброєні групи, військову техніку, бойовиків і найманців, звільнити всіх заручників, встановити контроль на українсько-російському кордоні з постійним моніторингом з боку ОБСЄ, а також провести дострокові місцеві вибори на територіях Донецької та Луганської областей за українським законодавством, провести всеосяжний загальнонаціональний діалог, зокрема з таких питань, як конституційна реформа та децентралізація влади.

Є претензії у європейської дипломатії і до української влади. «Рада знову повторює свій заклик до уряду иУкраїни прискорити реалізацію політичних та економічних реформ. Вона наполегливо закликає Україну досягнути конкретних результатів у ключових сферах реформування, яких очікують громадяни, щодо демократичної та модернізованої України, яка поважає права національних меншин», — йдеться у висновках.

Рада ЄС переконана, що ці реформи стабілізують економічну, фінансову і політичну ситуації та закріплять підтримку міжнародної спільноти, в тому числі шляхом встановлення сприятливого інвестиційного клімату, зокрема у зв’язку з можливою міжнародною конференцією на підтримку України».

Водночас схвалюють деякі кроки з реформування, зокрема — ухвалення законодавства щодо податкової децентралізації.

Ще одним важливим рішенням четвергового засідання стало продовження дії індивідуальних санкцій, введених стосовно фізичних та юридичних осіб за погрозу або підрив суверенітету і територіальної цілісності України до вересня.

Крім того, Рада ЄС закликала Верховного представника ЄС з питань зовнішньої політики та політики безпеки Федеріку Могеріні та Єврокомісію впродовж тижня надати пропозиції щодо додаткових списків осіб для подальшого ухвалення рішення на засіданні Ради ЄС із закордонних справ 9 лютого, повідомляє УНІАН.

ПРЯМА МОВА

Костянтин ЄЛІСЕЄВ,
постійний представник України в ЄС:

— Це засідання було результативним. Рішення ухвалили консенсусом усі члени ЄС. Ми вітаємо те, що в цих висновках ЄС чітко продемонстрував безкомпромісну та безумовну підтримку України, зокрема в частині необхідності мирного врегулювання конфлікту та реалізації мінських домовленостей. Ми вдячні Верховному представникові ЄС з питань зовнішньої політики та політики безпеки Федеріці Могеріні за проведення на прохання української сторони надзвичайного засідання Ради ЄС із закордонних справ, яке було висловлено у зв’язку з подіями довкола Маріуполя та на Донбасі.