НАЗРІЛО

Президент України поставив завдання: підняти рівень безпеки вуглевидобутку  до світового рівня

Щорічно в Україні видобувається 70 млн тонн вугілля. І за кожний мільйон доводиться платити життям двох гірників. Про це повідомила Державна служба гірничого нагляду та промислової безпеки. У компанії «Метінвест» взялися за?провадити низку безпрецедентних заходів щодо безпеки праці.

Наприкінці липня цього року під час аварій, що сталися на шахті «Суходольська-Східна» у Лу?гансь?кій і на шахті імені Бажанова у Донецькій області, загинуло 37 гірників. У країні знов розпочалися розмови про те, хто винен і що робити. Думки існують різні. Зокрема усі спеціалісти гірничодобувної галузі сходяться на тому, що спрогнозувати черговий викид метану практично неможливо. Отже, покладатися треба виключно на бездоганне дотримання техніки безпеки.

Голова Федерації профспілок України Василь Хара зазначає, що висока аварійність на українських шахтах дісталася нам у спадок від вугільної промисловості Радянського Союзу. Крім того, дається взнаки і людський фактор.

— Переважна більшість шахт, якщо не сказати всі, працюють нижче рівня тисячі метрів. У нашій країні вугільні шахти вважаються небезпечними і особливо небезпечними. Крім того, ставлення до шахтарів,  охорони праці на підприємствах і ставлення самих гірників до виконання правил безпеки можна оцінити максимум на «трієчку», — каже профспілковий лідер.

Урядова комісія з розслідування обставин аварії у шахтоуправлінні «Суходольське-Східне» ПАТ «Краснодонвугілля» 29 липня зробила висновок, що вибухи пилоповітряної суміші відбулися внаслідок вибуху метанової суміші. Як повідомили у «Краснодонвугіллі», на підприємстві взяли до безумовного виконання усі заходи, що були призначені урядовою комісією. ПАТ «Краснодонвугілля» і компанія «Метінвест», до якої входить це підприємство, встановили особливий режим контролю на шахтах з цілодобовим  щозмінним чергуванням керівного складу. Проводяться комплексні перевірки на виконання вжитих заходів. Посилений контроль насамперед спрямований на дотримання пилогазового режиму, пиловибухозахист, вентиляційний режим, дотримання паспортів ведення гірничодобувних робіт.

Вугільні шахти в Україні вважаються особливо небезпечними. Фото з архіву редакції

Для розробки додаткових програм, спрямованих на підвищення безпеки видобування і запобігання аварійним ситуаціям, на всіх шахтах «Краснодонвугілля» серед провідних спеціалістів групи компаній «Метінвест» та «Краснодонвугілля» створена робоча група. Вона детально проаналізує організаційні заходи, програми підготовки, навчання і підвищення кваліфікації шахтарів. За підсумками роботи групи складатиметься план, в основу якого буде покладено передовий український і міжнародний досвід.

Для досягнення цієї амбітної мети у «Метінвесті» визнали за необхідне переглянути і кадровий склад керівництва. Зокрема днями спостережна рада ПАТ «Краснодонвугілля» призначила виконуючим обов’язки генерального директора акціонерного товариства Олександра Ангеловського замість звільненого за згодою  сторін Олександра Потапенка. На нового керівника покладають великі надії, адже він у шахтарських колах людина відома, шанована і дуже досвідчена. Свого часу О. Ангеловський закінчив Донецький політехнічний інститут за спеціальністю «Підземна розробка родовищ корисних копалин». Потім працював головним інженером шахти «Молодогвардійська» (ДП «Краснодонвугілля»), директором шахти «Дуванна» (ДП «Краснодонвугілля»), технічним директором «Краснодонвугілля», а з 2007 року – заступником директора цього підприємства. Сумлінна праця Олександра Ангеловського була відзначена знаками «Шахтарська слава» І, ІІ та ІІІ ступенів.

Коментуючи нове призначення, генеральний директор Групи «Метінвест» Ігор Сирий підкреслив: «Першочерговим завданням компанії і нового керівництва є гарантування максимальної безпеки шахтарської праці на підприємстві і запровадження затверджених посилених програм з промислової безпеки».

Про серйозність намірів кардинально і якісно вирішити питання охорони праці свідчить і те, що основний акціонер компанії «Метінвест» Рінат Ахметов взявся особисто контролювати процес виконання всіх вимог техніки безпеки. Він жорстко нагадав усім керівникам підприємств, що вимагає 100% гарантії недопущення аварій, які спричиняють людські жертви.

З 2007 до 2010 року фінансування охорони праці на підприємстві «Краснодонвугілля» ви?росло більш ніж удвічі: з 34,3 до 73 млн грн. А в нинішньому році на це піде понад 80 млн грн. За свідченням керівництва ПАТ «Краснодонвугілля», саме завдяки системному підходу до безпеки праці  виробничий травматизм за цей час скоротився у 2,5 раза.

Нещодавно, виступаючи перед гірниками, Президент України Віктор Янукович також визначив пріоритетність заходів, пов’язаних із охороною шахтарської праці:

— В Україні вугілля видобувається вже майже 300 років. Завжди були аварії на шахтах. На жаль, стихія безжальна. Але дотримання техніки безпеки і безпеки праці, стовідсоткове фінансування всіх заходів, спрямованих на те, щоб зберегти життя шахтарів, ми зобов’язані виконувати. Зараз основне завдання — підняти рівень безпеки умов видобутку вугілля до світового рівня. У нас вистачає таких можливостей, — підкреслив Президент.