УРОЧИСТОСТІ

Прем’єр закликав науковців амбітним пошуком сприяти новим відкриттям,
які б вразили світ

У Клубі Кабінету Міністрів була вкрай спекотна атмосфера — понад сотня вітчизняних науковців і дослідників у нервовому напруженні очікували Прем’єр-міністра Миколу Азарова. Саме їм за високі досягнення глава уряду мав вручати Державні премії України в галузі науки і техніки.

Привітавши від імені Президента Віктора Януковича гостей, він розповів про намір уряду й надалі приділяти велику увагу розвитку новітніх технологій у нашій державі. Власне в цьому коріниться одна з головних умов модернізації країни.

Для Кабміну дуже важливо розвивати не лише фундаментальні дослідження, а й прикладні дослідно-експериментальні роботи. За словами Прем’єра, такий прогрес дав би змогу швидкими темпами здійснити технічне переоснащення в країні.

Нинішня наука стикається із проблемами, пов’язаними з енергозбереженням, енергоефективністю та альтернативними видами палива. Та окремий наголос Микола Азаров зробив на розвитку медицини, а саме дослідженнях у галузі високих технологій.

«Попри те, що ми розгубили весь багатий потенціал і за ці роки не змогли належно переоснастити нашу науку, зараз такі можливості з’являються. Ми дедалі більше приділятимемо увагу розвитку нових наукових напрямків», — сказав глава уряду, додавши, що державі потрібні нетрадиційні розробки, завдяки яким Україна зможе вийти на найпередовіші рубежі.

Хоча уряд стимулює залучення молоді до наукової діяльності, більшість науковців молодого та середнього віку все-таки сходить із цієї стезі заради бізнесу. «Кому ми передаватимемо ті здобутки, які маємо, хто розвиватиме нашу науку в майбутньому? Ми робитимемо все, щоб цей розрив ліквідувати і дати стимули, щоб у науку йшла працювати молодь», — звернувся до присутніх Прем’єр.

Напруга спала лише тоді, коли лауреати почали по черзі підходити по букети, дипломи та нагородні знаки. Тут щасливими усмішками сяяли науковці з усієї країни, вчені Національної академії наук та десятків інших установ, які збагатили державу ексклюзивними розробками.

Щоправда, до Прем’єра пролунали й звернення. Приміром, астрофізики, які розробили оптичні методи досліджень природних та штучних середовищ, із жалем констатували факт: більшість їхніх розробок застосовують за межами України. А фахівці Харківського національного медичного університету пообіцяли зменшити за кілька років захворюваність на рак своїми інноваційними методиками за умови правильної організації їхньої наукової роботи.

Бурхливими оплесками всі зустріли слова президента НАНУ Бориса Патона: «Конкретний результат у науці може бути лише завдяки багатьом фундаментальним дослідженням. Тож про них треба дбати передусім».