ВИСТАВКА

Пісочна анімація вразила харків'ян

Дивовижні істоти та цікаві обличчя з не менш інтригуючими назвами - "Левпафан", "Пурим" - розмістилися в експозиції виставки, що відкрилась у рамках Днів Єврейської культури. Все це - роздруковані на полотнах фотографії картин з піску харківської художниці, яка водночас є керівником студії пісочної анімації єврейського громадського культурного центру "Бейт Дан" Дарини Пушанкіної та її учнів - Олега Басанова, Юлії Куркіної і Світлани Гончаренко. В основному роботи присвячені єврейській тематиці, але є серед них пам'ятники та будівлі.

У день відкриття виставки художниця продемонструвала створення картин з піску наживо. Це було захоплююче шоу! Вправними рухами виконавиця наносила тонкими шарами сипучий матеріал на скляний стіл, підсвічений знизу, а присутні, затамувавши подих, спостерігали за цим дійством. На презентаційному екрані, куди передавалося зображення, сюжети змінювалися один за одним. І це при тому, що домашні заготовки не робилися.

- За десять хвилин можна створити десять картин, -говорить художниця. - Головне під час роботи наживо -пильність та обережність, оскільки картина, яка вручну викладається піском на склі, може легко зіпсуватися від найменшого руху.

Винахідник стилю цього популярного в світі виду образотворчого мистецтва - канадський режисер-мультиплікатор Керолін Ліф. А Дарина Пушанкіна захоплюється пісочною анімацією чотири роки. Прийшла до такої творчості теж не випадково - досліджуючи вплив пісочної терапії на розвиток моторики рухів. Тепер, стверджує Дарина, вона не уявляє свого життя без пісочної анімації, оскільки це не лише мистецтво. Наприклад, за допомогою пісочної психотерапії художниця допомагає дітям-інвалідам розвивати моторику рухів, а спортсменам - відновитися після травм.

З усіх можливих матеріалів - кави, солі, цукру та піску -використовує в своїх роботах останній. Бо він видається їй найбільш практичним і не надто дорогим. Зберігати недовговічні картини допомагає фотоапарат.

Зараз художниця працює над завершенням 13-хвилинного пісочного фільму про короля поп-музики Майкла Джексона. Незабаром цей фільм Дарина повезе на показ до Малайзії, але першими його побачать харків'яни під час презентації 24 жовтня.

- Раніше до творчості Майкла Джексона я була байдужою, - розповідає Дарина. - Але коли запропонували зарубіжні гастролі, зрозуміла, що моя переважно слов'янська тематика буде незрозумілою глядачам з інших країн. Тож почала шукати універсальну тему. Коли ознайомилася з біографією Майкла, зрозуміла - він був цікавою людиною. Це я і намагаюся передати в своїй новій пісочній роботі.