ВІЗИТ

Уперше за останні шість років глава зовнішньополітичного відомства України відвідав Румунію з офіційним візитом.

У прес-службі МЗС вважають, що цей візит стане першим кроком до нормалізації політичного діалогу між Києвом і Бухарестом, який в останні роки не раз потьмарювався загостреннями та непорозуміннями у відносинах двох країн. Костянтин Грищенко під час зустрічі з Президентом Траяном Бесеску передав йому особистий лист від Президента Віктора Януковича з подякою за фінансовий внесок Румунії на спорудження об'єкта "Укриття" над зруйнованим блоком ЧАЕС. Глава зовнішньополітичного відомства озвучив тверду позицію керівництва України щодо намірів розбудовувати партнерські та добросусідські відносини з Румунією. Траян Бесеску, зі свого боку, запевнив, що офіційний Бухарест всебічно підтримуватиме євроінтеграційні прагнення України, зокрема, у процесі переговорів щодо укладання Угоди про асоціацію з ЄС.

У Бухаресті Костянтин Грищенко зустрівся також з главою Сенату Мірчою Джоане та групою членів верхньої палати румунського парламенту, з якими обговорив перспективи спільних проектів у сфері транспорту та енергетики. Румунські депутати підтвердили свій намір ближчим часом відвідати Україну з візитом. У румунському зовнішньополітичному відомстві пройшли ╢рунтовні переговори делегацій МЗС двох країн з широкого кола питань двосторонніх відносин. Костянтин Грищенко наголосив, що Київ особливо зацікавлений укласти угоду про малий прикордонний рух. Міністри також вважають, що питання захисту національних меншин в обох державах необхідно позбавити політичного акценту і поновити механізм моніторингу щодо дотримання прав етнічних українців у Румунії та румунів в Україні. (Такий моніторинг під егідою ОБСЄ було припинено з ініціативи румунської сторони). Офіційний Київ також розраховує, що румунська сторона зверне увагу на недостатню кількість середніх навчальних закладів з українською мовою викладання та сприятиме відкриттю нових українських шкіл в місцях компактного проживання українців у Румунії.

Перебуваючи у Бухаресті, Костянтин Грищенко зустрівся з представниками місцевої української громади і ще раз запевнив їх, що одним із пріоритетних питань у відносинах двох держав МЗС вважає задоволення культурно-освітніх прав українців у Румунії.