ЗАСІДАННЯ КАБІНЕТУ МІНІСТРІВ

Андрій Клюєв піддав критиці Міністерство охорони здоров’я, яке не змогло запобігти випадкам харчових отруєнь дітей у літніх таборах

Вишикувавшись за три метри від металопошукової рамки, журналісти одразу взяли в тісне кільце камер і диктофонів новопризначеного міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Анатолія Близнюка. Досвідчений господарник, він не вперше брав участь у засіданні уряду. Але в якості керівника одного з відомств учорашній день став для нього своєрідним дебютом. 

На запитання про подальші плани на новій посаді він відповів лаконічно: «Працювати». Завдання перед галуззю поставлено чіткі, реформи, за його словами, розпочато. І проводити їх слід не заради самих реформ, а для людей. Втім, і вони самі мають брати безпосередню участь у цих змінах. Днів за десять Анатолій Михайлович збере свою першу прес-конференцію, де пообіцяв ширше поділитися власним баченням функціонування підпорядкованих йому галузей.

Перший віце-прем’єр-міністр — міністр економічного розвитку й торгівлі Андрій Клюєв, який і проводив засідання уряду, розпочав його з теплих слів привітання на адресу колеги і побажання плідної роботи, вручивши, за традицією, величезний букет червоних троянд.

Напружена стабільність

Літній дитячий відпочинок і оздоровлення постійно перебувають у полі зору уряду. Особливо цього року, коли в деяких регіонах було виявлено осередки захворювання на холеру та харчових отруєнь. Оскільки і дитячі табори, і місця масового відпочинку людей переважно знаходяться поруч, ситуація, за словами Андрія Клюєва, залишається напруженою, але стабільною.

Водночас він звернувся до міністрів з такими словам: «Мені прикро, але я вкотре змушений доводити до вашого відома інформацію про несприятливу ситуацію у сфері оздоровлення дітей». Скажімо, позавчора у Севастополі до інфекційного відділення міської лікарні з ознаками звичного вже цього сезону харчового отруєння потрапили 78 дітей та шестеро дорослих з табору відпочинку «Альбатрос».

 

Річ навіть не в тім, що всі пацієнти отримують необхідне лікування, яке сприяє позитивній динаміці перебігу захворювання, чи в тому, що подібних випадків не зареєстровано в інших таборах. Йдеться про те, що профільне міністерство знову не змогло спрацювати на упередження біди.

«Це викликає велике занепокоєння, оскільки недієвість існуючої системи наводить на думку, що цей випадок з отруєнням дітей може бути не останнім», — дещо роздратовано висловився Андрій Клюєв на адресу міністра охорони здоров’я. Тому перший заступник глави уряду доручив керівництву МОЗ, МОНмолодьспорту і МНС вжити додаткових заходів для істотного підвищення безпеки дітей під час їхнього оздоровлення.

При цьому особливу увагу керівників місцевої влади, зокрема південних регіонів, звернуто на дотримання загальних норм санітарного та епідеміологічного контролю та благополуччя населення. Причому впродовж усього літнього сезону.

Перевірять санітарні книжки

Не секрет, що саме від охайності працівників сфери обслуговування залежить здоров’я як відпочивальників, так і місцевих жителів. У цьому контексті Головний державний санітарний лікар України дістав доручення забезпечити проведення обов’язкових профілактичних медичних оглядів працівників окремих професій, виробництв і організацій. Йдеться про тих, чия робота пов’язана з обслуговуванням людей і може призвести до поширення інфекційних хвороб. Нагадав Андрій Клюєв і про контроль наявності у таких фахівців особистих медичних книжок.

Посадовець попросив головного медика країни Олександра Аніщенка перевірити всі підприємства, які постачають продукти харчування до місць дитячого відпочинку. «Це дуже важливе питання. Адже батьки хочуть, щоб їхні діти були здорові, а вони замість оздоровлення й відпочинку лежать на лікарняних ліжках. Тому, будь ласка, ви міністр, це ваше питання», — вже просто по-людськи звернувся перший віце-прем’єр до підлеглого, зобов’язавши того щодня доповідати про стан санітарно-епідеміологічного забезпечення по всій Україні.

До слова, як пізніше повідомив директор департаменту інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату Кабміну Дмитро Андреєв, найближчим часом його підрозділ поширюватиме щоденну інформацію про санітарно-епідеміологічну ситуацію на вітчизняних курортах.

Оптимістичний експорт

Поки не минуть жнива і останнє збіжжя не осяде в державних засіках, тема збирання і збереження врожаю залишатиметься в центрі уваги уряду і всієї країни. За інформацією Андрія Клюєва, нині жнива тривають у 18 областях, де врожай зібрано з майже 2 млн гектарів. При цьому намолочено понад 6,4 млн тонн зерна. Середня ж віддача землі сільським трудівникам становить цьогоріч 28,4 центнера з гектара, що на 4,1 ц/га перевищує минулорічну врожайність.

Відзначено й загальний рівень технічної готовності сільгосптехніки, який виявився істотно вищим, ніж торік. Так, на полях працює 53 тис. зернозбиральних комбайнів з додатковим залученням ще 5,8 тисячі одиниць такої техніки. Позитивні зрушення є і в забезпеченні її технологічних потреб пально-мастильними матеріалами. Нині сільгоспвиробники забезпечені бензином на 76%, а дизельним пальним — на 78%.

За умови повного забезпечення внутрішніх потреб та формування необхідних перехідних запасів, прогнозний експорт зернових культур може становити до 20 млн тонн. З них на пшеницю припадатиме близько 9 млн тонн.

Щоправда, Андрія Клюєва бентежить погіршення стану кормової бази. Проти минулого року наявність у господарствах кормів на одну умовну голову худоби є меншою на 13%. От і вимагає він від Мінагрополітики зосередити зусилля в цьому напрямку. «Завдяки тривалим опадам стан кормових культур значно поліпшився. Слід забезпечити їх заготівлю», — резюмував перший віце-прем’єр-міністр.

ЩО РОЗГЛЯНУТО НА ЗАСIДАННI УРЯДУ

  • Про внесення змін до деяких законів України (щодо виключення з переліку документів, які додаються до заяви про видачу ліцензії, виписки з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб — підприємців) (проект закону);
  • Про визнання такою, що втратила чинність, постанови Кабінету Міністрів України від 8 вересня 2004 р. № 1180 (щодо переліку платних послуг, що можуть надаватися державними квітково-декоративними насіннєвими інспекціями) (постанова Кабінету Міністрів);
  • Про внесення змін до Положення про порядок державної реєстрації іноземних інвестицій та Положення про порядок державної реєстрації договорів (контрактів) про спільну інвестиційну діяльність за участю іноземного інвестора (постанова Кабінету Міністрів);
  • Про затвердження Порядку справляння плати за надання платних адміністративних послуг з оформлення та видачі документів у галузі державного експортного контролю і переліку платних адміністративних послуг, що надаються Державною службою експортного контролю, та розміру плати за їх надання (постанова Кабінету Міністрів).