ЗАСІДАННЯ КАБІНЕТУ МІНІСТРІВ

Микола Азаров наголошував на персональній відповідальності чиновників за проблеми з оздоровленням школярів

За дорученням Президента уряд розглянув питання ступеня готовності дитячих таборів відпочинку, які прийматимуть школярів у період літніх канікул. Для цього на розширене засідання Кабміну були запрошені заступники голів облдержадміністрацій, а також представники міських державних адміністрацій Києва та Севастополя.

Кошти є

Було заслухано всіх відповідальних посадовців та представників областей, де є істотні проблеми з підготовкою дитячих таборів. Як повідомив Прем'єр-міністр Микола Азаров, цього року планується оздоровити приблизно 2,5 млн дітей, що становить близько 55% від загальної чисельності. Для цього виділено 650 млн грн, і, якщо буде потреба, уряд направить додаткові кошти. Крім того, за словами Миколи Азарова, 180 млн грн виділять фонди соціального страхування та тимчасової втрати працездатності.

Мотивуючи посилену увагу до питання оздоровлення дітей, глава уряду наголосив на тому, що, за останніми даними, приблизно 40% українських дітей страждають на хронічні захворювання. Крім того, в Україні багато сиріт, дітей, позбавлених батьківської опіки, та таких, що проживають у неблагополучних родинах. Саме на цих дітей необхідно звернути увагу - забезпечити їм достойний оздоровчий відпочинок.

Микола Азаров зазначив, що цього року дітей прийматимуть 18 тис. закладів відпочинку, і їхній матеріально-технічний стан має на 100% відповідати всім санітарно-гігієнічним нормам. Це стосується водопровідних та каналізаційних мереж, медично-профілактичного забезпечення, якісного харчування тощо. Особливу увагу Прем'єр-міністр звернув на недопущення випадків харчових отруєнь. "Хочу серйозно попередити: Олександр Аніщенко (виконуючий обов'язки міністра охорони здоров'я. - Ред.) та керівники областей нестимуть персональну відповідальність за кожний випадок отруєння", - заявив Микола Азаров. Крім того, він звернувся до Міністерства соціальної політики та Міністерства фінансів з вимогою проконтролювати ціноутворення на путівки до дитячих таборів і не допустити необгрунтованого зростання вартості на них. Особливо це стосується путівок, які оплачуються з центрального та місцевих бюджетів.

Чому не готові табори?

Ще одним болючим питанням залишається незадовільний стан підготовки літніх таборів в деяких областях. Зокрема, за словами глави уряду, це стосується Закарпатської, Полтавської, Чернігівської та Чернівецької областей, де у понад тисячі таборів ще не розпочато відповідні роботи. Ще гірша ситуація у Львівській та Херсонській областях: там готові оздоровити лише 33% і 34% дітей відповідно. А в Запорізькій області, за даними глави уряду, взагалі жодного табору, який би відповідав необхідним нормам. Саме представників цих регіонів запитав Микола Азаров: "Якщо потрібна допомога, чому по неї не звернулися?! Ми готові виділити необхідні кошти, аби навести лад, у повному обсязі і заздалегідь профінансувати відпочинок дітей".

Загалом, він наголосив на тому, що ні в якому разі не можна допускати перепрофілювання дитячих таборів, а навпаки - слід збільшити їхній відсоток по всій країні. І кожна область має підготувати відповідний план розвитку: кожна родина, підкреслив Микола Азаров, повинна мати змогу оздоровити свою дитину. Крім того, глава уряду висловив думку про необхідність проведення державної атестації всіх існуючих дитячих закладів відпочинку.