ПРОГРЕС

Хоча говорити про це зарано, завершення переговорів з Росією очікується до кінця жовтня

На цей період Україна прагне поставити крапку у тривалій епопеї з’ясування відносин з російською стороною про перегляд ціни на газ. Таку позицію озвучив учора Прем’єр-міністр Микола Азаров на брифінгу для журналістів.

Наміри уряду завершити переговорний процес упродовж означеного періоду пов’язані з тим, що саме у цей час триває формування економічних показників і бюджету на 2012 рік. «У наступний рік ми вже маємо увійти з упевненістю щодо такого надзвичайно важливого показника, як вартість блакитного палива, умови його поставок і транспортування», — продовжив думку глава уряду.

Микола Азаров зазначив, що дуже задоволений конструктивним підходом російської сторони у переговорах про ціну на газ, висловивши сподівання на збереження такого самого ритму і темпу перемовин. Поки що ж говорити про нову ціну зарано. «Орієнтири є, і ми до них рухатимемося», — додав він, повідомляє УНІАН.

«Ми вважаємо, що наші партнери мають уважно вислухати наші аргументи, але, у принципі, російська сторона в особі Президента і Прем’єр-міністра на переговорах з нашим Президентом, на мій погляд, зайняла досить конструктивну позицію. І ця конструктивна позиція дає нам право думати, що ми нарешті досягнемо взаємно прийнятних результатів», — підкреслив Прем’єр.

Метробудівці пообіцяли Миколі Азарову здати станцію «Виставковий центр» до 27 грудня. Фото Олега МАРКЕВИЧА

Нова станція — до Нового року

Жвавому обговоренню актуальних для держави проблем передувало відвідання Миколою Азаровим будівельного майданчика станції столичного метрополітену «Виставковий центр» Куренівсько-Червоноармійської лінії. «Хоча попереду належить виконати ще великий обсяг роботи, домовлено, що 27 грудня ця станція почне працювати і прийме перших пасажирів», — з оптимізмом повідомив глава уряду.

З метробудівцями та керівництвом Києва Микола Азаров обговорив технічні рішення, завдяки яким наступного року можна буде ввести в експлуатацію ще дві станції на цій лінії метрополітену. Їх планують здати в листопаді 2012 року. «Таким чином, у нас запрацює 25-кілометрова лінія метрополітену, яка розв’яже надзвичайно серйозні транспортні проблеми у напрямку Одеської площі», — наголосив Микола Азаров.

Водночас він поінформував, що 4 жовтня буде відкрито кільцеву міську електричку, яка значно спростить киянам проїзд столицею, особливо в період пікових навантажень, повідомляє департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату Кабміну.

А генеральний директор КП «Київпастранс» Микола Ламбуцький розповів, що під час зведення нових станцій метробудівці планують збудувати підземний автопаркінг на 5 тис. автомобілів. Його буде розташовано на рівні станції метро, що дасть змогу киянам та гостям столиці потрапити в метро, не виходячи на вулицю. Прем’єр-міністр підтримав цю ініціативу й доручив керівництву КМДА ухвалити відповідні рішення.

Рішення цілковито правильні

У ході спілкування з пресою Микола Азаров висловився за нові правила обміну валюти. При цьому він наполягатиме на необхідності ліквідувати незручності під час обміну.

Напередодні він обговорював цю тему з главою Нацбанку Сергієм Арбузовим: «Я йому сказав, що є певні скарги й занепокоєння людей. І не тільки пересічних, а й Асоціації українських банків. Уже є перший досвід застосування. Які в наших людей виникають запитання? Треба ці проблеми знімати. Але те, що рішення Національного банку в принципі правильне, в мене сумнівів не викликає», — сказав Микола Азаров.

Запровадження нових правил зокрема пов’язане з потребою боротьби з тіньовою економікою, зарплатами в конвертах. І долар не має застосовуватися в Україні як засіб розрахунку, бо це послаблює гривню.

«У нас нормальна валюта — гривня. Вона стабільна, надійна, має використовуватися при розрахункових операціях у країні. Долар потрібен там, де людина, приміром, хоче поїхати на відпочинок, але його ходіння в країні має бути обмежене», — переконаний глава уряду.

Так само правильними він вважає рішення про скасування в Україні переходу на сезонний однопоясний час. Уже давно доведено, що переведення стрілок годинника несприятливо позначається на здоров’ї людей. А економічний ефект від цього — мізерний.

Микола Азаров оглянув будівництво станцій метро в Києві. Фоторепортаж Олега МАРКЕВИЧА