СПІВРОБІТНИЦТВО

Україна і Молдова наближаються до відновлення рівня докризового товарообігу

Зміцнення двостороннього діалогу між нашими країнами відповідає традиційно дружнім відносинам між нашими державами. Про це Президент Віктор Янукович заявив під час зустрічі з Прем’єр-міністром Республіки Молдова Владом Філатом, який перебуває в Україні з візитом.

Президент звернув окрему увагу на хороші політичні взаємини України й Молдови та наголосив на важливості їх подальшої розбудови. Важливою складовою відносин глава держави назвав торговельно-економічну співпрацю.

Україна і Молдова мають хороші перспективи для збільшення товарообігу. Про це заявив Прем’єр-міністр Микола Азаров під час зустрічі з колегою.

Торік взаємний товарообіг перевищував 1 млрд доларів, однак ще не досягнув докризового рівня. «Це гарний показник. Триває відновлення рівня 2008-2009 років. Наш докризовий товарообіг сягав 1,5 млрд доларів, тому нам є куди рости, і всі можливості для збільшення товарообороту в нас є», — зазначив Микола Азаров.

Україна зацікавлена в участі будівельних компаній у розвитку інфраструктурних проектів у Молдові, створенні спільних лізингових компаній з експлуатації української сільськогосподарської техніки.

 Прем’єрам України і Молдови було про що поговорити навіть на церемонії підписання документів.
Фото Олега МАРКЕВИЧА  

Прем’єр закликав партнерів активізувати роботу з демаркації державного кордону у проблемних точках та щодо угоди про експлуатацію Дністровської ГЕС, повідомляє департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату Кабміну. 

Він також попросив молдовських колег внести на розгляд парламенту законопроект щодо ратифікації угоди про співробітництво у сфері нацменшин. Адже Україна ще торік виконала всі внутрішньодержавні процедури, необхідні для набрання чинності цієї угоди.

Україна зацікавлена і в збільшенні постачання електроенергії до Молдови. Микола Азаров наголосив на необхідності завершення робіт для можливості синхронного об’єднання українських і молдовських енергосистем у європейське об’єднання. З’являться додаткові можливості для збільшення українського енергоекспорту до Молдови і далі транзитом до ЄС.

Як сусід Україна виступає за залучення Придністров’я до міждержавної співпраці в регіоні. Бо останні зміни в ПМР створюють хороші умови для активізації співпраці між берегами Дністра. Цьому слугуватиме Єврорегіон «Дністер», договір про створення якого між рядом регіонів України і Молдови підписано під час візиту Влада Філата.

Проте наша держава занепокоєна кримінальним переслідуванням у Молдові керівників великих українських компаній: «Енергоринок», «Енергоатом», «Одесаобленерго». Йдеться, зокрема, про кримінальне переслідування президента НАЕК «Енергоатом» Юрія Недашковського, оголошеного у міжнародний розшук. Микола Азаров запропонував організувати в найстисліші терміни зустріч представників компетентних органів України з молдавськими колегами. 

Відділ новин
«Урядового кур’єра»