ЗАСІДАННЯ КАБІНЕТУ МІНІСТРІВ

Цінова ситуація на ринку ліків дедалі більше непокоїть Прем’єра

Останнім часом уряд прискіпливо придивляється до медичної галузі. Так, минулого тижня Прем’єр-міністр Микола Азаров зустрічався з представниками галузевих громадських організацій, відвідав фармацевтичне об’єднання «Дарниця», днями побував на будівельному майданчику на території Національної дитячої спеціалізованої лікарні «Охматдит». Таким чином створюється своєрідний алгоритм спільного пошуку рішень і спільної роботи над їх виконанням.

Люди ж бо живуть реальними потребами, коли, скажімо, ціна хліба, овочів, тепло в домі, гідна освіта для дітей, доступність ліків і якісна медична допомога переважають над сотнею інших статистичних показників. Із розуміння цього й випливає порядок денний модернізації сфери охорони здоров’я, визначений тими, хто представляє реальні потреби пацієнтів, який підтримано чинним урядом.

Хто визначає ціну?

Підготовчий етап галузевої реформи спирається на кілька аспектів, серед яких Микола Азаров виокремив такі: ліки сьогодні не по кишені двом третинам пацієнтів, а фармацевтичні компанії опираються контролю за об∂рунтованістю цін; невиправданою є надмірна кількість зареєстрованих препаратів, які не відповідають світовим стандартам, а це лише заплутує лікарів і пацієнтів; немає зрозумілих і лікарям, і хворим стандартів лікування, не визначено гарантованого обсягу медичної допомоги, тому і права обох сторін не захищено; грошей на медицину виділяється дедалі більше, а гарантована медична допомога не поліпшується; частина суспільства готова перейти на страхову медицину, але таку можливість досі не підготовлено; люди не знають, якими будуть в ході реформи медицини соціальні гарантії населенню і лікарям.

Розробникам медичної реформи Прем’єр доручив «звірити годинники» із цим громадським запитом і законодавчо передбачити механізми суспільно-державного партнерства у цій сфері. Особливо гостро це стосується вартості медпрепаратів для кінцевого споживача. Недаремно громади пропонують запровадити публічну реєстрацію або, принаймні, декларування цін і включити до тендерних комітетів своїх представників. За словами Миколи Азарова, в Євросоюзі ціни на життєво необхідні ліки не лише жорстко контролюються, а й регулюються. Ось чого треба прагнути й в Україні.

До слова, вже сьогодні глава уряду проведе розширену нараду за участю фахівців Міністерства охорони здоров’я, Академії медичних наук, фармацевтичних компаній і громадських організацій, котрі спільно вирішуватимуть — як поліпшити стан справ у сфері ціноутворення на ліки.

Минулого тижня Миколу Азарова цікавили аптечні ціни. Фото Олега МАРКЕВИЧА

Починати слід із малого

«Я обіцяю, що будь-яке рішення, спрямоване на вчасне й повне забезпечення закладів охорони здоров’я доступними якісними ліками, уряд підтримає», — ці слова Миколи Азарова стали підтвердженням його рішучої налаштованості на кардинальні зміни в системі «виробник — споживач». Першою ластівкою тут є контроль за належними умовами виробництва ліків, який слідом за вітчизняними уряд поширив і на імпортовані медпрепарати.

На думку Прем’єра, Україна, на відміну від багатьох інших країн, ще здатна відродити власний цикл виробництва більшості ліків. Це також буде запорукою адекватного ціноутворення. Рухатися можна від малого до складного: доповнювати імпортні технології своїми розробками, розвивати виробництво за ліцензіями, здійснювати розлив чи фасування. Одне слово, робити все, аби не завозити набагато дорожчі імпортні аналоги.

«В Україні потрібно 4-5 таких заводів, як «Дарниця», щоб, принаймні, на дві третини забезпечити власну потребу в ліках, — наголосив Микола Азаров. — Тому я доручив до кінця року розробити програму створення таких підприємств, і є повна впевненість, що ми це зробимо за 2-3 роки».

А всі створені економікою ресурси уряд спрямовуватиме на проекти, необхідність яких однозначно схвалена суспільством.

Відмова жити в борг

І такі ресурси поступово з’являються. Микола Азаров розповів, що за десять місяців зростання ВВП становило 5,3% (сам лише жовтень дав 7,2% приросту), промислове виробництво і сільське господарство дали відповідно 8,2% та 16,2% зі знаком «плюс». Втішають главу уряду і «практично нульові» показники інфляції. Це певною мірою підтверджує його слова про те, що уряд «зосереджує зусилля на ціновій стабільності, забезпеченні опалення будинків, лікарень і шкіл, мотивації роботи вчителів і лікарів».

Урядова стратегія управління державним боргом полягає в його погашенні за рахунок зростання економіки, а не зменшення соціальних виплат чи нарощування нових боргів, заявив Микола Азаров. Бо шлях нових запозичень для погашення попередніх веде в нікуди.

З наступного року уряд проводитиме політику скорочення співвідношення державного боргу до ВВП. За останні півтора року цей показник зріс лише на 7%, тоді як у 2007 — 2009 роках сягав 24%. При цьому, як запевнив глава уряду, відмова жити в борг жодним чином не погіршить соціальні стандарти.

ЩО РОЗГЛЯНУТО НА ЗАСIДАННI УРЯДУ

► Питання надання послуг з вивезення побутових відходів (постанова Кабінету Міністрів);

► Про утворення міжрегіональних територіальних органів Державної служби геології та надр (розпорядження уряду);

► Про затвердження додаткового розподілу обсягу субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на виплату державної соціальної допомоги на дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, грошового забезпечення батькам-вихователям і прийомним батькам за надання соціальних послуг у дитячих будинках сімейного типу та прийомних сім’ях за принципом «гроші ходять за дитиною» (розпорядження уряду);

► Про підписання Угоди про вільну торгівлю між урядом України та урядом Чорногорії (розпорядження уряду).