ПЕРЕВІРКА

Органи прокуратури встановили численні порушення прав дітей  на безпечну продукцію

За результатами перевірок представників прокуратури, спеціалістів у сфері захисту прав споживачів, санітарно-епідеміологічної служби та інших контролюючих органів виявлено порушення окремих статей законів України «Про охорону дитинства» та «Про дитяче харчування». Порушення стосувалися зменшення обсягів фінансування на дитяче харчування, недотримання законів щодо пільгової категорії дітей, використання неякісних продуктів тощо.

Так, первомайський міжрайонний прокурор установив, що потреба у фінансуванні заходів щодо забезпечення безкоштовним дитячим харчуванням дітей до двох років із малозабезпечених сімей становить майже 200 тис. грн на рік. При цьому з міського бюджету в цьому році фактично виділено лише 15 тис. грн. У зв’язку з цим 56 дітей віком  до 2 років, які виховуються в малозабезпечених сім’ях, забезпечені безкоштовним харчуванням лише на 8%.

Аналогічні порушення виявили також прокурори Центрального та Ленінського районів м. Миколаєва, Казанківського та Врадіївського районів. Вони внесли відповідні документи прокурорського реагування.

У більшості дитячих закладів через недостатнє фінансування не дотримуються  норм харчування дітей. Так, прокурор Новобузького району встановив, що в дитячих закладах району не виконуються норми харчування рибою, молочними продуктами, фруктами та овочами. У раціоні дітей переважають дешеві продукти, які містять вуглеводи (картопля, хліб, цукор, крупи, макаронні вироби). Так, у Ганнівській ЗОШ виконання норм харчування фруктами та соками у вересні цього року становило лише 27%, у жовтні — 41%. У листопаді 2011 року лише на 32% виконано норми харчування з риби. Аналогічний стан і в дошкільних закладах району.

Первомайський міжра?йонний прокурор установив, що внаслідок зменшення фінансування на харчування дітей у дошкільних навчальних закладах упродовж цього року погіршено виконання норм харчування дітей деякими категоріями продуктів. Так, за вересень-листопад норми щодо овочів виконано лише на 64%, сиру кисломолочного — на 67%, риби — на 70%. Через обмежене фінансування не дотримуються натуральних норм харчування дітей, які перебувають на лікуванні в Первомайській центральній районній лікарні. Зокрема, діти взагалі не отримують твердого сиру, у щоденному раціоні бракує м’ясних і рибних продуктів, в обмеженій кількості використовуються кисломолочні продукти та свіжі фрукти.

Прокурорськими перевірками також виявлено факти порушення окремих статей Основ законодавства України про охорону здоров’я щодо попередження інфекційних захворювань серед неповнолітніх через вживання заборонених продуктів, з простроченим терміном реалізації, з порушенням умов зберігання тощо. Так, прокурор Жовтневого району під час проведення перевірки в Пересадівському дитячому навчальному закладі виявив консервацію домашнього виготовлення, у Мішково-Погорілівському дитячому навчальному закладі №2 — кондитерські вироби, до складу яких входять барвники, ароматизатори, стабілізатори. 

Як повідомила старший помічник прокурора області Ольга Колос, загалом за результатами перевірок органами прокуратури області внесено 48 приписів та подань, п’ять протестів, порушено два дисциплінарних провадження. Також порушено одну кримінальну справу, яку спрямовано до суду.