МЕТА

Люди не повинні оплачувати безгосподарність і недбальство у сфері ЖКГ  і теплокомуненерго 

Зустріч Прем’єр-міністра Миколи Азарова з представниками громадських об’єднань, що займаються питаннями енергоефективності, відбулася у формі консультації. Цього разу в Клубі Кабінету Міністрів не було звичних рядів крісел, натомість учасники діалогу розмістилися за невеличким круглим столом: так і чути одне одного краще, і проблеми можна розгледіти, як то кажуть, упритул.

Нинішньої зими державою мобілізовано за окрему добу до 32 тисячі МВт потужностей, аби забезпечити стабільну роботу енергосистеми, а населення — безперебійним постачанням тепла і світла. До сильних місць, виявлених цьогорічною негодою, Микола Азаров відніс мінімальну кількість перебоїв у роботі енергетиків, сезонних аварій і масових «віяльних» відключень населених пунктів від електроенергії.

Обговорювати важливі питання краще за круглим столом. Фото Олега МАРКЕВИЧА

Слабкі ж сторони було видно неозброєним оком ще напередодні холодів. Це, насамперед, велика енергозатратність, зокрема у сфері житлово-комунального господарства, де втрати тепла сягають 60%. За словами глави уряду, 15% втрачається у підвідних мережах, стільки ж — у розвідних, а ще третина тепла фактично обігріває вулиці. Розплачуватися ж за таку безгосподарність доводиться споживачам, себто кожному з нас.

Частково втрати тепла на етапі генерації можна пояснити застарілим обладнанням — котли ж бо на переважній більшості вітчизняних ТЕЦ і ТЕС родом із 50— 60-х років минулого століття. На жаль, часто-густо на них списують не лише зайві витрати енергоносіїв, а й включають до собівартості кінцевої продукції те, чого не існує в природі. І це знову ж таки відбивається у щомісячних платіжних квитанціях українців.

Визначити реальні витрати сировини, електроенергії, правильність нарахування тарифів покликане масштабне запровадження енергоаудиту, нещодавно ініційоване урядом. Разом із реалізацією Державної цільової економічної програми енергоефективності це дасть змогу зрушити справу з місця.

Сприяють ощадливості і ОСББ, яких у країні останнім часом створено близько 14 тис. Їх члени самі дбають про економію та енергоефективність. Але кивають не невиконання владою зобов’язань щодо програми реформування ЖКГ. Йдеться про спільне з держбюджетом фінансування заходів з енергозбереження. Самотужки населення просто не потягне величезного воза витрат.

Виробники енергоощадливого обладнання скаржилися на дорогі кредити і брак вітчизняної елементної бази, яку змушені купувати за кордоном. Іноді на місцях контролюючі органи з пересторогою сприймають встановлення нової техніки чи спроби утеплення приміщень. Миколі Азарову розповіли про один такий випадок у Білій Церкві на Київщині. «З тамтешніми пожежниками ми розберемося, це не питання», — пообіцяв Прем’єр.

Він також запропонував підготувати до одного із урядових засідань пропозиції щодо підтримки підприємств із виробництва біопалива. Через брак сировини вони неухильно втрачають потужності і ринок збуту. Микола Азаров пообіцяв сприяння в узгодженні інтересів галузі і Держлісгоспу, в чиїх руках перебуває левова пайка такої сировини.