МОДЕРНІЗАЦІЯ

 За допомогою ЄБРР через три роки ми зможемо підняти конкурентоспроможність економіки

Перший віце-прем'єр-міністр - міністр економічного розвитку і торгівлі Андрій Клюєв та віце-президент Європейського банку реконструкції та розвитку Ян Фішер у Києві підписали Угоду щодо участі України у Фонді Східноєвропейського партнерства з енергоефективності та довкілля.

Як заявив урядовець, Україна зацікавлена в ефективній реалізації цієї ініціативи Європейського Союзу та уряду Швеції. За його словами, підвищення енергоефективності - загальний пріоритет для держави. Від дій країни в цьому напрямі залежить конкурентоспроможність всієї економіки. Скорочення рівня енергоємності ВВП на 20% до 2015 року, як це заплановано Держпрограмою енергоефективності, вимагає серйозних інвестицій у модернізацію і реконструкцію всіх галузей, тому співпраця з ЄБРР є дуже важливою для України.

Під час зустрічі з делегацією ЄБРР Андрій Клюєв наголошував на швидкій реалізації міжнародних проектів, пов'язаних із зняттям Чорнобильської АЕС з експлуатації та перетворенням об'єкта "Укриття" на екологічно безпечну систему, що передбачає будівництво нового конфайнменту. Урядовець нагадав, що в квітні нинішнього року в Києві заплановані міжнародні заходи, пов'язані з 25-ми роковинами Чорнобильської катастрофи, у рамках яких буде проведено конференції з метою збору додаткових коштів та залучення нових донорів Чорнобильського фонду "Укриття" та Рахунку ядерної безпеки.

У свою чергу віце-президент ЄБРР заявив, що Банк чудово розуміє причини та цілі, які стоять перед Міжнародною конференцією по залученню донорських коштів. Тож найближчим часом керівництво ЄБРР прийме рішення з цього питання. "Чорнобильські проекти будуть залишатися в центрі уваги, і ми продовжуватимемо активно працювати над ними", - заявив Ян Фішер.

Україна зацікавлена в розширенні співробітництва з ЄБРР у сфері агропромислового комплексу, заявив Андрій Клюєв. А Ян Фішер назвав перспективними напрямки енергетики, енергетичної безпеки та енергозбереження.

"Ми стали свідками дуже амбітних національних проектів в Україні. Прекрасним прикладом є плани України щодо будівництва великого термінала для транспортування зрідженого газу. Без сумніву, це дуже важливий проект", - заявив банкір та повідомив, що його установа розглядає можливість участі у ньому.

Українська сторона зацікавлена в продовженні плідного партнерства з Європейським банком реконструкції та розвитку і підтримує зусилля Банку у розробці нової середньострокової Стратегії ЄБРР в Україні на період 2011-2014 рр. У контексті визначених у документі пріоритетів ми пропонуємо зосередити спільні зусилля по напрямах участі України у Фонді Східноєвропейського партнерства з енергоефективності і довкілля та підготовки нових інфраструктурних проектів у державному секторі економіки, повідомляє прес-служба першого віце-прем'єра.

20% має становити скорочення рівня енергоємності ВВП до 2015 року