МІГРАЦІЯ

Потоки нелегальних мігрантів через Україну не спадають


Хто забув, нагадаємо: з початку нинішнього року набула чинності угода між Україною і Євросоюзом про так звану реадмісію. Це не що інше, як зобов'язання держави не лише опікуватися тими іноземцями, хто в пошуках кращої долі незаконно транзитом опинився на нашій території, а й приймати назад з Європи тих, кому вдалося просочитися через наш західний кордон, але не пощастило там легалізуватися.

Багату і супердемократичну Європу можна зрозуміти - там уже давно не в захваті від нашестя вихідців з третіх, як прийнято говорити, країн. З ними одна морока: працювати не хочуть або не вміють, зате користуватися всіма благами західної цивілізації прагнуть без обмежень. Вихід один - депортація хоча б тих, хто прибуває нелегально. Але справа ця непроста, і тому Євросоюз робить її в складчину, "пристебнувши" до неї і своїх найближчих сусідів.

Природно, європейська інтеграційна налаштованість не дозволяє Україні залишатися осторонь цих процесів. Тим паче, що нелегальних міграційних потоків через нашу країну не меншає, зазначив на брифінгу директор департаменту у справах громадянства, імміграції та реєстрації фізичних осіб МВС України Євгеній Мамонов. Цього року органи внутрішніх справ уже затримали понад 12600 нелегальних мігрантів. Найбільше на Одещині, у Києві, Донецькій Дніпропетровській, Харківській областях і в АР Крим. Словом, там, де можна "розчинитися".

Відзначається й висока концентрація організованих груп нелегалів у напрямку західного кордону. Із затриманих цього року майже ста таких груп на Закарпатті було зупинено 15 загальною чисельністю 74 особи. У сусідніх Чернівецькій обл. - 12 (49 осіб), Львівській - 11 (54 особи), від п'яти до трьох груп чисельністю від 33 до 9 осіб не уникли міліції на Хмельниччині, Івано-Франківщині, а також Сумщині і Харківщині.

У складі таких груп найбільше затримано вихідців з Узбекистану (понад 100 осіб), трохи менше з Молдови, Афганістану, Сомалі, Грузії та інших країн. Натомість поменшало пакистанців, таджиків, в'єтнамців, іракців, гвінейців, конголезців і нігерійців.

За межі держави видворено 12 195 нелегалів, у тому числі 1695 у примусовому порядку. Майже всім їм заборонено в'їзд в Україну на термін від шести місяців до п'яти років. Без уваги правоохоронців не залишаються й наші "сусаніни" - за матеріалами міліції порушено понад сотню кримінальних справ за ст.332 КК (незаконне переправлення осіб через державний кордон). А всього за порушення правил перебування в Україні цього року виявлено і притягнуто до адміністративної відповідальності майже 52 тисячі іноземців.

Міжнародне право гласить, що нелегальних мігрантів не можна відразу виганяти туди, звідки вони прибули. Їх треба нагодувати, надати прихисток, за потреби підлікувати, а вже потім встановлювати особу і причини, через які люди покинули свої країни. Поки що в нас діють два пункти тимчасового перебування іноземців та осіб без громадянства, які підлягають адміністративному видворенню за межі держави в примусовому порядку - на Волині і на Чернігівщині.

Вони розраховані на одночасне перебування майже 400 осіб і відповідають усім стандартам ЄС. Але цього мало. За словами Є. Мамонова, МВС збирається відкрити прийнаймні ще два такі пункти у Миколаївській і Донецькій областях.

Цьогоріч у пунктах утримувалося 654 нелегали. Найбільше з Афганістану, Сомалі, В'єтнаму, Пакистану і Китаю. Понад сто з них просили статусу біженця, але більшості було відмовлено.

Цікаво, що з моменту набрання чинності Закону "Про громадянство України" статусу українця набули близько 376 тис. осіб, з яких понад 39 тис. - шляхом натуралізації (прийняті до громадянства указами Президента) і близько 337 тис. - у спрощеному порядку, за рішеннями органів внутрішніх справ. Цього року громадянства України набули 16 177 "спрощенців", ще 1 148 "натуралізувалися". Переважно це вихідці з країн колишнього СРСР: з Росії (38%), Молдови (12%), Узбекистану (9%), Вірменії (6%) тощо. Aле є й з далеких країв - В'єтнаму, Сирії, Афганістану, Китаю і навіть Ізраїлю.