ПОДІЯ

ХІ Міжнародний економічний форум у Трускавці засвідчив, що сподіватися треба не лише на іноземні капіталовкладення, а й на власні сили

Якщо економічна ситуація у світі погіршуватиметься, то увага влади всіх країн, зокрема України, буде привернута до створення найкращих умов для інвесторів. Саме це стало основним месиджем віце-прем’єра Сергія Тігіпка на Міжнародному економічному форумі «Економічна інтеграція – національні пріоритети», що одинадцятий рік проводиться у мальовничому курортному місті Трускавець на Львівщині. Цей захід давно став популярним не лише серед українських бізнес-кіл, а й серед закордонних фахівців та економістів, який недарма ще називають Українським Давосом. Цього разу Трускавець зібрав представників 22 країн, у тому числі зі США, Німеччини, Росії, Китаю, Канади, Італії, Швейцарії, Ісландії та інших. А виступи їхніх представників підтвердили слова українського віце-прем’єра, що кожна держава в часи кризи намагається робити все можливе для залучення коштів інвесторів як внутрішніх, так і зовнішніх. 

Розуміти потреби та очікування

Саме таку допомогу кілька років поспіль надає Американська торговельна палата в Україні (АТПУ). Її президент Хорхе Зукоскі зазначив, що ключовим фактором успіху України та її економіки буде розуміння потреб та очікувань партнерів. Таким чином, відомий економіст хотів привернути увагу бізнес-структур до того, що вони мають працювати над стратегічним плануванням та стратегічним мисленням, інакше, якщо жити лише за принципом тактичного розвитку, успіхів домогтися важко. «Нами розроблена програма досягнення успішної конкуренції у світовій економіці. Основними її заходами є: розробка нормативних законодавчих актів із питань інвестування, повідомлення всіх сторін про таку базу, введення однакових правил для всіх, реалізація державної стратегії, залучення до розробки документації всіх зацікавлених сторін тощо», – зазначив він.

Утім, слід додати, що Х. Зукоскі є нещадним критиком економічної політики нашої влади. Так, у червні цього року заокеанській гість зустрічався з Президентом Віктором Януковичем, щоб повідомити йому про факти втручання влади у бізнес, зокрема і про те, що чиновники зменшують суми ПДВ для повернення і тиснуть при цьому на компанії. Тоді глава держави пообіцяв, що влада зробить все задля того, аби створити систему автоматичного повернення цього найкорумпованішого податку.

Віце-прем'єр С. Тігіпко та голова Львівської облдержадміністрації М. Цимбалюк на заході зазначали про важливість перевірки всіх приватизованих підприємств.

Те, що продали, будемо перевіряти

Сергій Тігіпко, виступаючи перед учасниками форуму, зазначив, що одним із головних завдань нинішньої влади у контексті залучення інвестицій є перевірка всіх приватизованих за 20 років підприємств. Віце-прем’єр вважає, що далеко не всі з них виконують свої інвестзобов’язання. «Ці умови повинні бути виконані не просто максимально, а абсолютно. Можу додати, що у свій час уряд Валерія Пустовойтенка повертався до цього питання. Тоді були переглянуті умови приватизації понад 30-ти підприємств», – констатував він. Виступ Сергія Леонідовича засвідчив, що він є прихильником жорсткої політики у цьому питанні і небезпідставно, – приватизація в нашій країні відбувалася непрозоро, чимало людей після її проведення залишалися на вулиці, а самі підприємства часто-густо не розвивалися.

Нові проекти для друзів

Чимало питань форуму стосувалося міжрегіонального співробітництва та розвитку малих міст. Так, уже другий рік поспіль триває співпраця Львівської і Харківської областей. Тому цей захід аж ніяк не міг оминути голова Харківської обласної державної адміністрації Михайло Добкін. Керівник виконавчої влади Слобожанщини привіз до Трускавця нові інвестиційні проекти, які неабияк зацікавили учасників форуму. «Найперше, це стосується проекту «Енергія інновацій», що включає в себе створення технополіса «П’ятихатки», ІТ-парку «Інтелелектроніка» та українсько-російського технопарку «Слобожанщина». Проект охоплює вісім різних складових: ядерні технології в енергетиці та охороні здоров’я, приладобудування, нові технології в АПК, авіація, верстатобудування, інноваційна мехатроніка, біотехнології, біомедицина та фармація, нові матеріали та нанотехнології, інформаційно-комунікативні технології», – зазначив він.

За словами М. Добкіна, особливістю роботи над проектом є те, що він ведеться паралельно з розробкою законодавчої бази для створення першого в Україні міста інновацій – Технополіса «П’ятихатки».

В області вважають, що відразу після ухвалення у другому читанні законопроекту про індустріальні парки почне активно розвиватися територія парку «Рогань».

Харківщина є також «законодавцем мод» нових незвичних рішень у галузі АПК – розроблено і втілюється в життя проект «Село майбутнього», покликаний допомагати аграріям створювати сучасні умови життя та праці.

На думку харківського посадовця, в області створено сприятливу атмосферу для розвитку бізнесу та інвестактивності. Приміром, існує «Єдиний регіональний дозвільний центр», який не лише робить усі реєстраційні та інші питання прозорими, а й не дає жодного шансу для будь-якого прояву корупції.

Іноземці вкладають кошти у розвиток мережі автозаправок

Тож надходять гроші чи ні?

З цим солідарний і його колега – голова Львівської облдержадміністрації Михайло Цимбалюк, який також налаштований на інтенсивний економічний розвиток свого регіону та збільшення обсягу інвестиційних коштів. А от голова Львівської обласної ради Олег Панькевич гостро розкритикував місцеву владу за те, що практично ніяких інвестицій у підприємства краю останнім часом так і не було залучено. Через це, на його переконання, в області зростає безробіття, розорюються малі та середні фірми. Цікаво, що такої самої думки і львівські журналісти, про що свідчить їхній діалог з головою облдержадміністрації під час проведення брифінгу. Однак М. Цимбалюк категорично спростував такі твердження. На його погляд, область може пишатися тим, що тут відома на весь світ компанія NESTLE створила діловий клуб, який надає неабияку допомогу місцевим підприємцям. «Варто зазначити успішну діяльність компанії OKKO, яка працює над втіленням проекту щодо створення мережі сучасних автозаправних станцій. Не слід забувати про компанію LEONI, що є міжнародним виробником і постачальником дроту, кабелю і кабельних мереж. Ця фірма і надалі створюватиме нові робочі місця на нових підприємствах, приміром у Бродах, і забезпечить Львівщині понад 3 тис. робочих місць», – узагальнив він.

20 років без вливань

Справедливо було б додати, що і на Львівщині, як і в решті областей, залучати інвестиції непросто. Свідчення цьому – виступ гендиректора Міжнародної клініки відновлювального лікування із Трускавця, професора Володимира Козявкина, відомого чи не на весь світ лікаря. Його унікальний метод ставить на ноги в буквальному розумінні цього слова тяжкохворих на дитячий церебральний параліч, однак охочих вкласти кошти в розвиток клініки обмаль. Цікаво, що клініка відновлювального лікування за 20 років свого існування, не дуже сподіваючись на інвестиції, робила все самотужки – крок за кроком. Нині замість тісненької будівлі, де все розпочиналося, постав сучасний лікувальний корпус з відповідним обладнанням. Тому досвід його керівника міг би стати повчальним для інших.

Спираємося лише на себе

Не чекає іноземних інвестицій молодий та енергійний міський голова Трускавця Руслан Козир. «Ми прекрасно розуміємо, що такі кошти в наше місто не підуть, хоча воно і відоме у світі своїм бальнеологічним курортом. Тому ми повинні розраховувати тільки на власні сили і було б невиправданим, якби ми цього не робили. Так, населення в місті складає 20 тис. осіб, а на нашому курорті щодня присутні 16–18 тис. відпочивальників та туристів», – зазначив він. За його словами, відтепер місто повинно розвиватися не лише як оздоровчий центр, а й як населений пункт медично-оздоровчого туризму. Трускавець також обслуговуватиме у 2012 році вболівальників європейського чемпіонату з футболу і розраховує на те, що прийматиме до 10 тис. туристів щодоби.

За словами міського голови, він таки змусив відповідні служби розпочати велику програму щодо встановлення індивідуального опалення, і вже 60% трускавчан не користуються централізованою подачею тепла. Таким чином, місто почало заощаджувати чималі кошти, які раніше витрачалися на оплату сировини для теплопостачання.

Як вважає Трускавецький міський голова, ціни на лікування у закладах міста є чи не найнижчими у країнах СНД та Східної Європи, що надає чималі переваги для залучення відпочивальників перед іншими регіонами та державами. Щоправда, міський голова може і не знає, що, приміром, у Польщі і Словаччині є маловідомі курорти з подібною до «Нафтусі» водою, але з цінами на лікування, харчування та проживання нижчими за аналогічні показники Трускавця. Втім, цей факт лише доводить, що подальший розвиток курорту, відкриття нових санаторно-курортних комплексів створюватимуть неабияку конкуренцію між суб’єктами господарювання. А це в свою чергу завжди веде до зниження цін.

Два дні форуму пролетіли швидко. Те, що він по праву може носити звання «міжнародний», кореспондент «Урядового кур’єра» зрозумів, коли побачив журналіста та оператора Центрального телебачення Китаю. Можливо, ще три роки тому китайські ЗМІ не виявили б зацікавлення цим заходом, проте зараз Піднебесна демонструє світові свій могутній потенціал та велике працелюбство. Тож Україна її цікавить саме з цих причин. Отже, ми повинні зробити все, аби не випрошувати в інвесторів кошти, як милостиню, а працювати так, щоб вони самі прагнули прийти до нас, не боялися вкладати кошти в розвиток української економіки, спираючись на позитивний інвестиційний клімат та прозорість усіх процесів в Україні.

Олег ГРОМОВ,
«Урядовий кур’єр»,
Київ–Трускавець–Київ

ПРЯМА МОВА

Сергій ТІГІПКО, віце-прем’єр-міністр — міністр соціальної політики:

— Чим більше інвестицій, тим більший внутрішній ринок і тим менша залежність від зовнішнього світу. Досвід показує, що ті країни, які мають потужний внутрішній ринок та попит, набагато менше відчувають вплив кризи. Зате залежні від експорту держави втрачають кошти від зміни світової кон’юнктури.