ТРАНСКОРДОННА СПІВПРАЦЯ   

Днями Місія Європейського Союзу з прикордонної допомоги Молдові й Україні (EUBAM) оприлюднила результати цьогорічної спільної операції з охорони кордону між нашими країнами

Подібна акція, умовно названа «Акерман», проводилася Місією разом з прикордонними, митними та правоохоронними службами обох держав і координувалася з низкою міжнародних організацій та з правоохоронцями інших країн-членів ЄС.

Операція складалася з двох оперативних фаз і охоплювала не лише ділянку українсько-молдовського кордону, а й два великі порти на нашій території — Одеський та Іллічівський. Відповідним службам вдалося вилучити великі партії контрабандних товарів, переважно сигарети, алкоголь, викрадені автомобілі, а також виявити численні випадки порушень правил митного оформлення товарів на загальну суму 3,2 мільйона євро. Це в шість разів перевищує вартість контрабанди, виявленої в рамках проведення подібної операції минулого року.

Завдяки співпраці рубежі держави стають неприступнішими. Фото з архіву редакції

Загалом під час операції українські та молдовські правоохоронні структури успішно викрили майже три сотні злочинів, пов’язаних з порушенням правил перетину кордону. Приблизно третину з них становлять спроби контрабандного перевезення тютюнових виробів, але не обходиться й без митних махінацій та спроб ухилення від податків, нелегальної міграції та торгівлі людьми. На думку фахівця з розслідування EUBAM Пьотра Бартошека, такі помітні результати операції «Акерман» є незаперечним доказом того, що ефективна співпраця і координація діяльності між відповідними відомствами України та Молдови є абсолютно необхідними для боротьби з транскордонною злочинністю. Ефективна міжвідомча і міжнародна співпраця дає й багато інших переваг — приміром, зібрана в ході таких операцій інформація може використовуватися для оцінки ризиків і проведення розслідування.

ДОВІДКА «УК»

 Місія ЄС з прикордонної допомоги Молдові та Україні заснована в листопаді 2005 року у відповідь на спільне звернення глав обох держав. Мета Місії — допомогти в становленні таких процедур управління кордоном, які б відповідали стандартам Євросоюзу і задовольняли законні потреби громадян обох країн та інших осіб, які перетинають кордон, а також торгової спільноти, що, у свою чергу, зміцнює регіональну безпеку і сприяє економічному розвитку. Діяльність Місії, яка є консультативно-технічним органом без виконавчих повноважень, повністю фінансується Європейським Союзом. Виконавчим партнером є Програма розвитку Організації Об’єднаних Націй.