ФОРУМ

Роль України у збільшенні світових продовольчих ресурсів зростає

Як нагодувати планету, яка  нещодавно приросла семимільярдним жителем? Відповідь на це запитання шукали  днями у  Національному університеті біоресурсів і природокористування, де відбувся міжнародний  науково-інноваційний  форум «Село ХХІ століття».

Україна — традиційно важливе джерело забезпечення людей продуктами харчування. Так, протягом останніх років щорічний урожай зернових у країні — на рівні 45 млн т, приблизно половина його йде на експорт. На перше місце Україна вийшла і з експорту соняшникової олії (приблизно 2,5 млн т щорічно). Проте ці обсяги  виробництва зернових і олійних культур становлять лише половину відповідного природного потенціалу країни. А його можна реалізувати повністю, враховуючи катастрофічну тенденцію  зростання кількості голодних на планеті.

Півтора року тому українська делегація побувала в США, де мала зустрічі з представниками Конгресу, департаменту сільського господарства США, аграрного бізнесу США, університетів штатів Меріленд і Айова, компаній «Джон Дір», «Піонер», «Свайн Генетик», «Стайн Сід». І на всіх рівнях ідея прискорення запровадження досягнень американської науки, освіти та бізнесу в українському аграрному секторі знаходила повну підтримку. Тому було вирішено провести на базі НУБіП американсько-український форум з питань прискорення запровадження американських досягнень в науці та бізнесі, аграрній, переробній і природоохоронній сферах України.

Та  рамки форуму довелося розширити, адже велику й успішну співпрацю НУБіП проводить також з низкою університетів Росії, Казахстану, Китаю, Японії, Південної Кореї, Франції, Білорусі, Словаччини, Чехії, Польщі, Німеччини, Голландії, Бельгії тощо.

Щоб досягти поставленої форумом мети, ініційовано створення на базі навчально-дослідних господарств НУБіП у різних регіонах України постійно діючого міжнародного демонстраційного центру світових наукових, науково-інноваційних та бізнесових досягнень в аграрній, переробній і природоохоронній сферах (планується, що його використовуватимуть для розв’язання аналогічних проблем і на міжнародному рівні).

На базі цього центру проводитимуть спільні наукові дослідження, випробування ефективності та безпечності нових сортів рослин, порід тварин, техніки і технологій, агрохімікатів, зокрема лікувальних препаратів і засобів захисту рослин. Планується також налагодити  сучасну навчальну, дослідницьку і соціальну базу для практичного навчання студентів університетів та підвищення кваліфікації фахівців, які спеціалізуються у сфері аграрних і природничих наук та наук про життя.

Серед міжнародних науково-інноваційних та інвестиційних проектів, які планується розвивати на базі навчально-дослідних господарств НУБіП України, — «Екологічне та органічне землеробство «Євросело ХХІ століття», «Зниження ризику транскордонного переносу радіонуклідів внаслідок великих радіаційних лісових пожеж», «Сучасні екобіотехнології лісовирощування, переробки деревини та отримання біопалив», «Якість і безпека грунтів, сільськогосподарської продукції: перспективи виробництва якісної органічної продукції рослинництва», створення центрів — прикладної генетики, біотехнології та репродукції тварин, консалтингового і трансферу сучасних селекційних і трансгенних технологій.

Тож міркуючи над тим, як нам нагодувати світ, можемо сподіватися  і на «велику подяку» —  надходження  значних зовнішніх  інвестицій.