ІНІЦІАТИВА

Оптимізація шкільної мережі у селі Хомівка Сватівського району пройшла безболісно - до споруди колишньої початкової школи переїхала бібліотека, районна влада оснастила її комп'ютером, а односельці-керівники агрофірм профінансували "дріб'язки" технічного підключення. Тож облаштовували перший у краї комп'ютерний центр у сільській бібліотеці всією громадою, бо мають намір саме всією громадою користуватися таким благом цивілізації.

- Дітям треба освоювати цю техніку - без цих навичок тепер нікуди, хоч вчитися поїдуть у місто, хоч працювати, - каже голова об'єднаної селищної ради Хомівки й Гончарівки Наталя Білогурова. - У нас є комп'ютерний клас у школі та в аграрному ліцеї. Але там чітко прописано, що техніку можна використовувати лише у навчальному процесі. А от у бібліотеці, сподіваємося, всі охочі зможуть ази комп'ютерної грамотності отримати або свої навички вдосконалити.

Голова сільради, котра опікується долями 1843 людей, поки бачить серед перших користувачів ПК лише дітей, а от досвідчений бібліотекар розуміє, наскільки комп'ютер важливий для всіх вікових категорій.

- До мене вже зверталися наші педагоги. Вони хочуть знайомитися з новинками літератури зі спеціальності та налагодити контакт із колегами, з іншими навчальними закладами, - розповідає завідувачка Хомівською бібліотекою Тетяна Пошишна. - У нас багато планів. Серед учнів ліцею є діти-сироти й ті, хто знає, що їхні батьки живі, але не може їх знайти. Тож тепер зробимо сайт "Знайди свою родину". Може, за його допомогою знайдуться й такі люди, які візьмуть сиріт до своєї родини!

Голову Луганського осередку Української Бібліотечної Асоціації Інну Риб'янцеву не дивує, а радує такий політ фантазії, спричинений комп'ютеризацією. Вона переконана, що сільська бібліотека XXІ століття й повинна бути саме місцем зустрічей громади, перехрестям різнобічних інтересів, які можуть служити загальному добробуту, інформаційним вікном у світ.

- Вітаю хомівців, бо ця сільська бібліотека стала першою з 372 в області, яка одержала від держави комп'ютер, -розповідає Інна Риб'янцева. - Впевнена: така праця районної влади Сватівщини та сільської інтелігенції дасть можливість відродити село, припинити відтік молоді, відкрити нові перспективи.

А те, з яким щирим інтересом до комп'ютера відразу поспішили хомівці, доводить - у селі скоро не залишиться "чайників", усі будуть лише обізнаними комп'ютерними користувачами.