КРИЗА

Президент Франції Ніколя Саркозі, канцлер Німеччини Ангела Меркельта прем’єр-міністр Італії Маріо Монті шукали виходи з фінансового піке

Для цього лідери трьох найвпливовіших держав Євросоюзу зібралися у Страсбурзі — найбільшому місті на сході Франції — на міні-саміт. Для керівника італійського уряду, який лише близько тижня обіймає посаду і якого преса вже встигла охрестити «Монті-рятівник», ця зустріч стала своєрідними оглядинами.

У Страсбурзі він скористався можливістю переконати своїх європейських колег у тому, що рішуче налаштований виправити помилки свого попередника Сільвіо Берлусконі і взятися до проведення серйозних структурних реформ, аби не дати італійській економіці скотитися у прірву після паніки, що виникла на ринку після оприлюднення астрономічної суми державного боргу Італії.

Саміт європейських лідерів відбувся у готелі Страсбурзької мерії. Після зустрічі та спільного обіду Ніколя Саркозі, Ангела Меркель та Маріо Монті дали коротку спільну прес-конференцію. Президент Франції повідомив журналістів, що Париж і Берлін працюють над змінами до Європейського договору, які дадуть Європейському центральному банку більше повноважень для рішучих дій у кризових умовах, в яких опинилася єврозона, а також зблизять економічну політику країн ЄС. «Ми утрьох вирішили працювати для підтримання євро, — сказав французький президент. — А наші пропозиції до Європейського договору, яких набралося вже чимало, буде оприлюднено перед самітом Євросоюзу».

За словами Ніколя Саркозі, Франція, Німеччина й Італія повністю довіряють Європейському центробанку і визнають його лідерство у боротьбі з кризою єврозони. «Ми вважаємо, що, з огляду на незалежність цієї важливої інституції, ми повинні утриматися від позитивних чи негативних вимог щодо нього», — заявив французький лідер.

Як відомо, Берлін виступає проти наділення ЄЦБ додатковими повноваженнями, а також проти випуску євробондів, на чому наполягає Париж. «Німеччина має свою історію, традицію і культуру, у Франції вони інші, — зауважив з цього приводу Ніколя Саркозі. — Тож пані Меркель пояснила мені свої побоювання, а я їй свої, і ми, взявши до уваги всі історичні обставини, які склалися між нашими країнами, намагаємося рухатися далі». За його словами, існують червоні лінії, за які не погоджуються переступити ані Франція, ані Німеччина. «Але ми маємо зрозуміти одне одного і прийти до спільного знаменника», — вважає Ніколя Саркозі.

Проте його красномовство, схоже, не переконало федерального канцлера Німеччини. Ангела Меркель у своєму виступі не вдавалася до ліричних образів. Вона просто заявила, що продовжує дотримуватися своєї думки і твердо переконана: змін до повноважень Європейського центробанку вносити не слід, а спільні єврооблігації знищать стимул до поліпшення бюджетної дисципліни в окремих держав. Такої самої думки дотримується і прем’єр-міністр Італії. «Я вважаю, що євробонди, чи бонди стабільності,  хоч би як ви їх назвали, не є необхідними», — категорично зауважив він.

Наступною трибуною, на якій доля єврозони вирішуватиметься на найвищому рівні, стане саміт країн ЄС, який відбудеться у Брюсселі 9 грудня.