ВИБОРИ ПО-СУСІДСЬКИ

Прокремлівська партія частково втратила підтримку росіян

Нічого непрогнозованого  не сталося: на виборах до  Державної  думи Російської Федерації  шостого скликання найбільше голосів набрала партія влади — «Єдина  Росія». А про те, що підтримка може бути  значно меншою, ніж у 2007 році, завбачливо заявляли і чинний президент та перший номер партійного списку Дмитро Медведєв, і президент майбутній, нині прем’єр-міністр та просто особа номер один у російській політиці Володимир Путін.

Щоправда, привід для переосмислення все-таки є. Як зазначає Рейтер, на недільних виборах партія Володимира Путіна втратила понад чверть прихильників ще й «завдяки» його рішенню  зберегти чинну 12 років конструкцію російської влади на такий же термін. І все це — на тлі звинувачень  у фальсифікаціях і першої скоординованої  атаки  на критиків влади в Інтернеті.

Якщо ви не йдете на вибори, вони їдуть до вас. Фото з сайту bigpicture.ru

Пожежа за планом

Отож, як повідомила Центральна виборча комісія РФ, за підсумками підрахунку понад 96% бюлетенів, «Єдина Росія» набирає  49,54% голосів виборців, КПРФ — 19,16%, «Справедлива Росія» — 13,22%, ЛДПР — 11,66%.

Інші учасники далекі від прохідних семи відсотків: «Яблуко» назбирало 3,22% голосів, «Патріоти Росії» —  0,96%, «Праве діло» — 0,58%.

Явка виборців, за  попередніми даними, становила 60,2%, а це на  5% більше, ніж на виборах до Держдуми у 2003 році, але на 3% менше, ніж у  2007-му.  Майже 2% бюлетенів зіпсовано.

Зазначимо, що дані  опитувань,  проведених на виході з виборчих дільниць Всеросійським центром вивчення громадської думки і фондом Громадська думка, істотно від реальних  відсотків не відрізняються.

Тож, за словами голови ЦВК РФ Володимира Чурова, «Єдина Росія» може претендувати на 238 місць у Держдумі шостого скликання, КПРФ — 92, «Справедлива Росія» — 64 , ЛДПР — 56 місць.

Втрату конституційної більшості в Держдумі керівництво «Єдиної Росії», списало на світову економічну кризу, не визнавши за собою помилок:

«Партія по суті представляє 50% нашого населення», — сказав неголений і помітно втомлений  Дмитро Медведєв, додавши, що для повторення результату минулих виборів — 64% — повинна бути інша економічна ситуація. А небагатослівний В. Путін додав лише, що підсумок виборів — оптимальний результат, який відображає реальну ситуацію в країні.

У свою чергу опозиція в особі комуністів і «Справедливої Росії», підживлена  протестним голосуванням за відсутності графи «проти всіх», поспішила оголосити про «початок кінця» епохи Путіна, якому в березні належить тримати іспит. перед третім президентським терміном.

Як зазначив, коментуючи попередні результати виборів кандидат в депутати від «Справедливої Росії» Геннадій Гудков, потрібно чітко розуміти, що сьогодні правляча партія — це вже не партія більшості. Однак самим «справедливим»,  які можуть пишатися набраними відсотками, ще доведеться доводити, що дистанція від правлячої партії справді значна. 

Без соцмереж не обійшлося

А те, що вибори до Держдуми викликали у росіян інтерес, можна було побачити по обговоренні  в соціальних мережах.

«Влада просто плюнула на свій імідж в очах «партії Інтернету», зробивши ставку повністю і виключно на  «партію телевізора». Нам — всім російським користувачам Інтернету — нібито сказали сьогодні:  ваша думка нас не цікавить, — описав свій погляд на обвалення сайтів  соціолог і блогер Олексій Рощин.

До речі, журналісти і блогери сайтів, що «впали», моментально розповзлися по інших майданчиках, лише розширивши поле для дискусії. Адже тиск викликає зворотну реакцію. 

Остаточні підсумки виборів підіб’ють не пізніше 19 грудня. А попереду в росіян вибори президента, призначені на 4 березня. Чи обійдеться без другого туру?