Перший заступник міністра
енергетики та вугільної промисловості
Ігор ПОПОВИЧ

Зважаючи на ситуацію з цінами на блакитне паливо, подекуди вугілля стає рятівним кругом для деяких галузей. Як то кажуть, зріс попит на вугілля — зріс і його видобуток. Про те, як спрацювали вугледобувні підприємства торік та про плани на 2012 рік розповів перший заступник міністра енергетики та вугільної промисловості Ігор ПОПОВИЧ. 

Уперше за останні 10 років

— Ігоре Миколайовичу, відомо, що минулий рік був доволі складним для паливно-енергетичного комплексу. Яким він був для вугледобувних підприємств?

— У 2011-му вперше за останні 10 років шахтарі України досягли рівня видобутку 2000-2002 років, взявши планку 81,8 млн тонн вугілля. Це на 6,6 млн, або на 8,8% більше, ніж у 2010-му. Показники видобутку держпідприємств зросли з 35,4 до 38,4 млн тонн (порівняно з 2010 р.). Так, достроково річну програму виконали 11 держпідприємств і 4 самостійні шахти. А загалом план видобутку виконано на 107%. Усе це було б неможливим без підтримки уряду, Президента та уваги у розв’язанні нагальних проблем галузі профільного міністра. 

Як наслідок, ДП «Вугілля України» поставило енергогенеруючим компаніям України (ЕГК) 10 млн тонн вугільної продукції. Станом на 1 січня 2012 року її накопичено на складах вітчизняних ЕГК майже 4 млн тонн, в т.ч. на складах ЕГК НАК «ЕКУ» — 3,102 млн тонн. 

Ще один показник, що свідчить про позитивний розвиток галузі, — проходження розкривних і підготовчих гірничих виробок. За плану 222 км фактично пройдено 234 км розкривних і підготовчих гірничих виробок. Програма виконана на 105%. З 23 підприємств план-2011 виконали 15, або на чотири більше, ніж у 2010-му. 17 підприємств приростили обсяги проходження гірничих виробок порівняно з 2010 роком. Також минулого року підготовлено 90 нових очисних вибоїв із запасами понад 32 млн тонн вугілля.

— У 2010-му активно залучались недержавні інвестиції в галузь, чи збереглася ця тенденція в 2011-му?

— Звісно. За рахунок державно-приватного партнерства, передачі в оренду низки вугледобувних підприємств, залучення приватних інвестицій у них підприємства не лише успішно спрацювали, а й значно поліпшили свої попередні виробничі показники. На технічне переоснащення і модернізацію підприємств через альтернативні механізми надійшло 1,7 млрд грн інвестицій, або на 129 млн більше, ніж у 2010-му.

— Це недержавні інвестиції. А скільки виділила держава на підтримку вуглепрому?

— Понад 10,5 млрд гривень, у тому числі на технічне переоснащення шахт — 1,4 млрд грн. Ще 65 млн грн пішло на охорону праці.

—  До речі, минулий рік був багатий на аварії. Які висновки зроблено і чи вжито заходів?

— За виявлені порушення у сфері охорони праці та промислової безпеки притягнуто до дисциплінарної відповідальності 30 тис. чол., звільнено із займаних посад — понад 800, позбавлено премій близько 16 тис. осіб.

Питання охорони праці весь рік були під пильним і постійним контролем міністра Юрія Бойка, що доручив керівникам підприємств узяти під особистий контроль і персональну відповідальність протиаварійний захист, регулярні навчання персоналу, протиаварійні тренування. Протягом року було проведено чимало засідань, колегій, круглих столів і нарад із цих питань, а в серпні запроваджено особливий режим роботи на вугледобувних підприємствах. Це теж дало свої позитивні результати.

Крім того, МакНДІ розробив нову програму навчання, що охоплює не лише інженерно-технічний персонал усіх ланок, а й бригадирів, ланкових і основних ділянок шахт. До речі, на базі цього інституту створено Галузевий науково-методичний  навчальний центр з питань безпечної технології робіт та охорони праці у вугільній промисловості.

—  Торік міністерство взялося за легалізацію так званих «копанок». Що зроблено в цьому напрямку?

— Після низки аварій на підприємствах недержавної форми власності визначено основні проблемні питання роботи з малими приватними підприємствами. Для їх ефективної і безпечної роботи ми ініціювали і провели розширені наради з керівниками Донецької та Луганської облдержадміністрацій за участю фахівців Міненерговугілля і Держгірпромнагляду. За їх підсумками  підписано протокольні рішення, визначено низку завдань, встановлені терміни виконання.

Шахти чекають інвестицій. Фото з сайту images.wikia.com

Роздержавлення шахт — крок до інвестицій

—  А яких заходів вжито згідно з Програмою економічних реформ Президента на 2010-2014 рр.?

— За цією програмою прийнято Закон «Про особливості оренди чи концесії об’єктів ПЕК, що перебувають у державній власності», а також розпорядження Кабміну «Про затвердження Концепції переходу на біржову форму продажу вугілля», що прозоро формуватиме ринкову ціну на вугільну продукцію. Крім того, розроблено законопроект «Про особливості приватизації вугледобувних підприємств» (№ 9412, нині на розгляді у парламенті).

—  А який напрямок реформ визнано стратегічним?

— Роздержавлення вугледобувних підприємств і передача їх у приватну власність, оренду чи концесію. Адже саме недержавні інвестиції у технічне переоснащення шахт дадуть змогу, за нашими підрахунками, збільшити вуглевидобуток на 26,7 млн тонн.

—  Тобто в найближчій перспективі держсектор вуглепрому може зникнути?

— Навряд чи це станеться завтра. Однозначно держсектор звужуватиметься, але, за моїми прогнозами, цей процес буде тривалим, зважаючи на стан підприємств галузі, а також в інтересах енергобезпеки країни. Залучаючи приватні інвестиції у шахти, які раніше фінансувала держава, ми зможемо спрямовувати більші бюджетні кошти на конкретні державні об’єкти вуглевидобутку. Це не лише збільшуватиме їх інвестиційну привабливість, а й сприятиме більшому вуглевидобутку.

—  Хотілося б також зупинитися на найбільш важливому і проблемному соціальному блоці…

— Якщо говорити про зарплату, то за 2011 рік вона зросла в середньому по галузі — з 4335,7 до 5134,2 грн. Виплачувалась торік і тепер вчасно і в повному обсязі. При цьому гірники очисного забою в середньому отримують до  7942,2 грн (у 2010 р. — 6900,6 грн), прохідники —  7273,8 грн (6068,6 грн). Крім того, за підсумками року галузь зайняла перше місце за кількістю оздоровлених влітку працівників (43% всіх оздоровлених у ПЕК) і дітей (38% оздоровлених дітей у ПЕК).

—  Важливим питанням у виконанні соціальних заходів є забезпечення побутовим вугіллям...

— Попри труднощі, підприємства забезпечили споживачів квартирним вугіллям. Згідно зі статтею 43 Гірничого закону України (ГЗУ), вугледобувні підприємства вивезли 747 тис. тонн палива на побутові потреби (97,4% річної потреби). Відповідно до ст. 48 ГЗУ з підприємств у стадії підготовки до ліквідації або ліквідації вивезено 249,3 тис. тонн вугілля на побутові потреби. Забезпечення вуглеотримувачів усіх підприємств цієї категорії становить 100% річної потреби (у 2010 р. — 67%).

—  А яка ситуація з ліквідацією шахт?

— Торік підписані акти держкомісій про завершення робіт за проектами ліквідації семи шахт (у 2010 році — 3, всього з 1996 року — 28). Зокрема, чотирьох на ДП «Донвуглереструктуризація», однієї — на ДП «ОД «Луганськвуглереструктуризація» і двох — на ДП «ЦЗК «Вуглеторфреструктуризація». Три акти на затвердженні.

—  Які пріоритети та завдання ставите для розвитку галузі на цей рік?

— Цьогоріч держпідприємства планують видобути 25,1 млн тонн вугілля (без урахування «Ровенькиантрацит» і «Свердловантрацит», що передані в концесію), провести 171 км розкривних і підготовчих виробок і ввести в дію 104 нових очисних вибої. Крім того, ми ставимо завдання зменшити зольність, порівняно з 2011 р. не менш ніж на 1%.

У 2012-му плануємо залучити у вуглепром 3,726 млрд грн інвестицій. Зокрема шляхом кредитування, випуску облігацій вугледобувних держпідприємств, співпраці з іноземними компаніями. Нині очікуємо затвердження урядом переліку об’єктів ПЕК, що перебувають у держвласності і можуть надаватися в оренду або концесію. Крім того, на порядку денному — підвищення рівня безпеки праці і профілактичної роботи.

Галина РАДІОНОВА
для «Урядового кур’єра»

ДОСЬЄ «УК»

 Ігор ПОПОВИЧ. Народився 28 вересня 1972 р. у м. Букча Гомельської області. Закінчив Донецький державний технічний університет. З 2000 по 2003 рр. — головний інженер шахти «Ніканор-Нова» ВО «Луганськвугілля». З 2003 по 2005 рр. — директор ВП «Шахта Вергелівська» ДП «Луганськвугілля». З 2005 по 2006 рр. працював на посадах технічний директор, гендиректор ДП «Луганськвугілля». З жовтня 2006 р. по березень 2010 р. — директор з виробництва, перший заступник гендиректора ДП «Антрацит». З березня по грудень 2010 р. — заступник міністра вугільної промисловості України. З 28 грудня 2010 р. —  перший заступник міністра енергетики та вугільної промисловості.