СОЦПОЛІТИКА 

Глава уряду вимагає чіткої організації при видачі кредитів  на доступне житло
 

Роботу з підписання договорів на кредитування житла потрібно організувати  так, як з видачею компенсацій вкладникам Ощадбанку колишнього СРСР — чітко та злагоджено. На цьому наголосив глава уряду Микола Азаров під час  понеділкового засідання Кабінету Міністрів, коли було заслухано інформацію про хід реалізації соціальних ініціатив Президента, зокрема  щодо здешевлення вартості кредитів на доступне житло.

«Потрібно цю роботу організувати так, як і з видачею компенсацій вкладникам Ощадбанку колишнього СРСР. Чітко, злагоджено, зрозуміло. Я особисто зміг в цьому переконатися, відвідавши одне з відділень. Сподіваюся, що така сама обстановка скрізь, а не лише там, куди приїздить Прем’єр-міністр. Хочу подякувати працівникам банку за належну організацію роботи з видачі компенсацій», — констатував Микола Азаров.

Банківське порозуміння

Водночас глава уряду зазначив, що під час відвідання Ощадбанку він також побачив, яким чином організовано роботу з видачі кредитів на житло, поспілкувався з людьми. Майбутні власники помешкань задоволені тим, що зможуть придбати власні оселі за прийнятними умовами, отримавши кредит на пільгових умовах. «Слід активізувати цю роботу. Кредити, як і інформація про них, мають бути доступними, а умови отримання простими і зрозумілими», — підкреслив Прем’єр-міністр.

У свою чергу міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Анатолій Близнюк повідомив, що нині до участі у програмі визначено 88 об’єктів житла, в яких для придбання є 3 867 квартир. Загалом по Україні майже 6,1 тис. громадян виявили бажання отримати кредити на умовах здешевлення відсоткової ставки. Вже в рамках програми укладено 35 угод, зокрема у Дніпропетровській області та в  м. Києві — по 12 договорів. Понад 3 тис. людей перебувають зараз в процесі підготовки документів для оформлення відповідних угод.

Надати кредитування для придбання житла в межах програми готові чимало банківських установ. Зокрема, АТ «Ощадбанк» та  АБ «Укргазбанк» по всій території країни; банк «Фінанси та Кредит» — у Вінницькій, Івано-Франківській, Київській, Львівській, Миколаївській областях, містах Києві та Севастополі; АТ «Укрексімбанк» — в Автономній Республіці Крим, Львівській, Хмельницькій областях; Укрсоцбанк — в Івано-Франківській, Київській, Миколаївській, Чернівецькій областях та у м. Севастополі; АТ «Брокбізнесбанк» — у м. Києві; ПАТ «Банк Форум» — у Дніпропетровській області; Промінвестбанк — у Чернігівській області; ПАТ КБ «Фінансова Ініціатива» — у Чернівецькій області та м. Севастополі; ПАТ «Кредобанк» — в Автономній Республіці Крим.

Облігації  для аграріїв

Крім того, під час урядового засідання розглядалися деякі питання, спрямовані на забезпечення стабільної роботи аграрного ринку, гарантування продовольчої безпеки, що є запорукою цінової стабільності. Як повідомляє департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату Кабміну, 11 червня уряд ухвалив постанову про випуск у 2012 році облігацій  внутрішньої державної позики для кредитування Аграрного фонду.

Буде здійснено випуск облігацій внутрішньої державної позики в обсязі 2 600 млн грн з наступною передачею коштів Аграрному фонду на умовах кредитування. Строк погашення облігацій — до п’яти років. 

Відділ новин 
«Урядового кур’єра»