Актуальні теми життя країни (як внутрішні, так і зовнішні) стали предметом традиційного спілкування вихідними Президента Петра Порошенка з журналістами провідних телевізійних каналів. Він підбив підсумки тижня, що минув, і окреслив найближчі плани вищого керівництва держави. Так, найближчим часом Петро Порошенко очікує звіт правоохоронних органів з розслідування справ проти Майдану. Йдеться про побиття студентів 30 листопада 2014 року, знущання над журналістами і громадськими активістами 1 грудня на Банковій, організацію штурму Майдану 11 грудня, події в Маріїнському парку 18 лютого 2015 року і головне — про вбивства людей.

«Не маю жодного сумніву: щодо кожної жертви Майдану має бути проведено розслідування і відповідальних за вбивства має бути притягнуто до відповідальності. І ви, і я маємо право знати», — підкреслив Президент, висловивши невдоволення попереднім звітом. Це саме стосується й відповідальності суддів за неправомірні вироки майданівцям і активістам.

Місцеві вибори засвідчили відчутні позитивні зміни в нашому суспільстві й свідомості людей щодо власного майбутнього. Фото УНІАН

Закон про справедливий суд Президент подав на розгляд до Верховної Ради ще торік у грудні. А Вищу раду юстиції сформовано лише цьогоріч у червні. Досі Верховна Рада й наукові установи не обрали по одному члену ВРЮ, що також унеможливлює ухвалення рішень. «Без їхніх голосів не звільняються і не притягуються до відповідальності судді. І навіть у цьому форматі, за цей короткий час новосформована ВРЮ ухвалила рішення рекомендувати Верховній Раді притягнути до відповідальності тих, хто судив майданівців, у кількості 26 суддів», — розповів Президент. Лише зараз з’явилася змога притягнути їх до відповідальності.

Глава держави переконаний у необхідності заочного засудження Віктора Януковича та Віталія Захарченка, які нині переховуються в Росії: «Головна відповідь відома всім: кримінальну відповідальність несуть Янукович, Захарченко — є свідчення, що вони віддавали накази».

Торкнувся Петро Порошенко й ескалації ситуації на Донбасі. За його словами, наші вояки посилили оборонні заходи й рівень бойової готовності, а також отримали наказ відкривати вогонь у відповідь у разі виникнення загрози їхньому життю внаслідок обстрілів терористів. І це вже мало певні результати: знищено чотири диверсійно-розвідувальні групи бойовиків, які впритул наблизилися до українських позицій. У речах, залишених найманцями, знайдено предмети, які засвідчують їхнє російське громадянство. Це вкотре підтвердило участь Російської Федерації і її громадян у діях проти України на сході.

Президент також запевнив, що відведена українська техніка перебуває у таких місцях і тримається на такому рівні бойової готовності, щоб мати змогу швидко висунутися на позиції для відкриття оборонного вогню, повідомляє прес-служба глави держави.

Під час зустрічей з керівництвом Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ наша сторона інформує про всі порушення домовленостей бойовиками, чітко вказує місця, де, за даними нашої розвідки, зберігається невідведена важка техніка й артилерія. Ситуація перебуває під постійним моніторингом і супутникової розвідки, і безпілотників.

Темами переговорів з представниками ОБСЄ та в нормандському форматі було й започаткування програми розмінування територій. З Високим представником ЄС із закордонних справ та політики безпеки Федерікою Могеріні домовлено про активне залучення Євросоюзу до цього процесу.

Загалом українська влада й військовослужбовці не допустять дестабілізації ситуації всередині держави через терористичні атаки у світі та агресію на сході України. «Ми не дамо терору дестабілізувати ситуацію в Україні, яка є частиною загальної світової глобальної кампанії проти тероризму, своєю дуже важливою і відповідальною роллю», — запевнив Петро Порошенко.

Особливо в контексті паризької трагедії. На переконання Президента, терористам не вдалося залякати французів, і результат був кардинально протилежним — Франція і світ об’єдналися: «Різко зросла координація наших дій для подолання терористичної загрози. Наші спецслужби перебувають у постійній координації, координуються напрямки і шляхи заходів безпеки, які ми вживаємо всередині країни і на кордонах».

Окремо йшлося й про виборчий процес, який став надзвичайно важливим європейським іспитом на демократію в Україні. Вибори у два тури підвищили об’єктивність волевиявлення, а запровадження пропорційної системи за відкритими списками, на переконання Президента, унеможливило фальсифікації.

Глава держави також підкреслив важливість забезпечення реалізації виборчих прав і свобод кожного громадянина України. Незалежно від місця його проживання — буде то Львів чи Маріуполь.

Михайло ЮРЧЕНКО
для «Урядового кур’єра»