ІННОВАЦІЇ
 

Уряд підтримає виробників інформаційних технологій та програмного забезпечення

Така урядова позиція є актуальною тому, що саме динамічний розвиток ІКТ-компаній створить необхідну базу для впровадження сучасних інформаційних технологій в сфері державного управління, електронного урядування, системи звітності "єдине вікно" та реалізації інших масштабних інформаційно-комунікативних проектів.

Прем'єр-міністр Микола Азаров та голова Державного агентства з питань науки, інновації та інформації Володимир Семиноженко відвідали національного лідера в сфері інформаційних технологій - корпорацію "Інком". Високопосадовці ознайомилися з роботою Центру інновацій, де знаходиться найбільша в Україні лабораторно-технічна база. "Ми обговорили, що необхідно зробити для розвитку в Україні сучасних ІТ-технологій. Зрозуміло, що необхідно на законодавчому рівні врегулювати цілий ряд питань. Також слід запровадити стимули для того, щоб ці компанії були конкурентоспроможними і, звичайно, необхідна програма державної підтримки розвитку цієї галузі", - підкреслив Микола Азаров, додавши, що має бути і система підготовки спеціалістів.

Крім того, Прем'єр-міністр повідомив, що Державне агентство з питань науки, інновації та інформації на чолі з Володимиром Семиноженком займеться розробкою закону про ринок ІТ-технологій. "Йому доручено розробити законопроект, у якому були б прописані характеристики цього ринку, можливість створення експертного органу щодо визначення суб'єктів ІТ-ринку, оскільки ця галузь розвивається дуже активно", - зазначив глава уряду.

У свою чергу керівники компаній і Асоціації ІТ-бізнесу зазначили, що податкові норми цілком влаштовують індустрію, а от норми зборів у соціальні фонди не дають можливості підняти зарплати та виплачувати їх в Україні. Тому вони звернулися до уряду з пропозицією розглянути можливість спеціального режиму відрахувань у соціальні фонди для ІТ-індустрії.

Також було досягнуто домовленості про те, що представники ІТ-галузі братимуть участь у роботі Академічного інноваційного університету, який займатиметься підготовкою фахівців для 6-7 технологічних укладів.