БЮДЖЕТ — 2012

Вперше проект головного фінансового  документа є актом розвитку, а не проїдання

27 вересня відбулася відеоконференція посадових осіб Міністерства фінансів із представниками обласних державних адміністрацій та місцевих ЗМІ на тему обговорення проекту держбюджету 2012 року, який нещодавно було подано на розгляд у Верховну Раду України.

У своєму вступному слові перший заступник Міністра фінансів України Анатолій Мярковський зазначив, що подачі проекту держбюджету-2012 до вищого законодавчого органу передувала широка і гаряча дискусія представників усіх органів влади, експертів та громадських діячів. «І цей документ вперше за останні роки було спрямовано у Верховну Раду, як це і вимагає Конституція нашої держави, до 15 вересня. Ми вперше зробили цей проект не документом проїдання, а законопроектом розвитку, чим і пишаємося. Дефіцит бюджету становить 2,5%, а зростання ВВП — 4,7%. Ми одразу розуміли, що наш бюджет не може бути бездефіцитним, тому без усілякого популізму, враховуючи глибокі прорахунки, вивели ці цифри», —  зазначив він.

На його думку, раніше всі бюджети вимагали переглянути або переформатувати чимало нормативно-правових актів. Як зазначив А. Мярковський, із цією хибною практикою урядовці покінчили.

За словами першого заступника міністра фінансів, держбюджет-2012 також можна назвати соціальним документом, адже у ньому на розвиток соціальної сфери та захист населення планується виділити більше коштів, ніж на освітянські програми.

Начальник управління фінансів Дніпропетровської обласної державної адміністрації Станіслав Молотов запитав у високопосадовця, як буде профінансовано будівництво метрополітену в обласному центрі згідно зі статтями державного бюджету. На це А. Мярковський відповів, що в першу чергу держава опікується високотехнологічними і високоокупними проектами і порадив дніпропетровцям, якщо будівництво метро стане саме таким проектом, то тоді держава також зможе виділити кошти.

Голова комітету економічного розвитку при Одеській облдержадміністрації Володимир Максимович різко розкритикував великі розбіжності в однакових показниках держбюджету-2012, які знаходяться у різних його «закутках». «У мене таке враження, що урядовці користувалися калькуляторами старих моделей, а не новітньою обчислювальною технікою. Чому розбіжності становлять подекуди десятки міліардів гривень?» — запитав він.

На це перший заступник міністра відповів, що треба уважніше читати, адже є неповні показники без урахування тієї чи іншої величини. А далі  у жартівливій манері зауважив, що це далеко не перша спроба піймати на гачок урядовців, які не дружать із цифрами.

Представник харківської преси поцікавився, що у головному фінансовому документі 2012 року заплановано для розвитку аеропорту, авіаційних підприємств, метро та інфраструктури до проведення Євро-2012. Завідувач сектору з питань проведення в Україні фінальної частини чемпіонату Європи 2012 року з футболу Ельвіра Вірьовка зазначила, що у Харкові реконструюватимуть тролейбусні та трамвайні маршрути, будуватимуть дороги. Міські авіаційні підприємства також отримають чималі кошти (сотні мільйонів гривень) на свій розвиток.