"Канапка як мистецтво"

Лариса КОНАРЕВА
23 грудня 2021

Кожна господиня перед святами замислюється, чого б такого цікавенького чи новенького приготувати, чим порадувати гостей і близьких. По нат-хнення запропонувала б звернутися до Лариси Титикало, яка нещодавно видала книжку «Канапка як мистецтво». 

Здавалося б, чим може здивувати звичний бутерброд, який скоріше рятує за браком страв, ніж здатен порадувати на святковому столі? А ось і ні! І це доводить пані Лариса. Тільки треба інакше поглянути на можливості української канапки. Так-так, саме канапки і саме української. На відміну від італійської брускети, іспанських тапасів чи сендвічів. І згадати, що саме вона може якнайповніше презентувати наші українські улюблені смаки, національні продуктові хіти і локальні раритети. Тільки потрібне єдине:  відкинути стереотипи і залучити творчість. І тоді виготовлення канапок стане мистецтвом, яке даруватиме яскраві емоції від поєднання смаків і кольорів.

Десертна канапка з козиним сиром і сезонними ягодами, медом і м’ятою — смачно  і красиво. Фото Володимира ЗAЇКИ

«Канапка — це не  просто шматок хліба з ковбасою, — вважає пані Лариса. — Пропоную підійти до цієї справи з фантазією, додати цікавих складників і фарб, сміливих поєднань смаків! Це щось дуже наше українське: мати під рукою кілька кілограмів борошна, шматок сала, паштетик, консерви, мариновані огірочки, бринзу, соуси, джемики, з десяток різних спецій і прянощів».

У книжці «Канапка як мистецтво» Лариса Титикало пропонує рецепти, але головна ідея видання не стільки в тому, щоб підказати, скільки показати можливості канапки і надихнути на кулінарну творчість читачів (в ній навіть є чисті сторінки і місця для фото ваших канапок). Як зізнається пані Лариса, саме це відбулося у неї під час першого локдауну торік навесні, коли всі вимушені були постійно перебувати вдома. 

«Ми з родиною виїхали за місто на дачу. І я почала робити канапки і розміщувати фото в соціальних мережах. Тоді всі розваги були віртуальними, тож фото з канапками всі сприймали дуже позитивно. Надто що готувала їх із продуктів, які завжди є вдома», — розповідає. Тоді народився вислів канапки як мистецтво, а згодом ідея про видання книжки. 

У книжці 33 рецепти канапок, хоч під час карантину їх було придумано, виготовлено і з’їдено значно більше. Із салом і паштетом, бринзою і сиром, рибою і першою зеленню, солоних і солодких, приправлених різними спеціями і навіть квітами. Але фірмовою канапкою пані Лариси можна вважати шматочок домашнього хліба з бессарабською козиною бринзою і печеним червоним перцем. 

У Лариси Титикало особлива любов до бринзи. Вона з радістю господарює на власній «Бринзарні» у Приморському Одеської області і навіть почала її сушити, як це робили в Бессарабії дуже давно і встигли забути рецепт. Ця терта сушена бринза нагадує італійський  тертий пармезан, і використовують її так само. Згодом стала додавати до неї різні інгредієнти: із кропивою, м’ятою, тим’яном вийшли «Аромати бессарабського степу», з чорнобривцями, паприкою, нагідками і квітками гарбуза — «Золото Бессарабії», а з лавандою і пелюстками троянди — «Бессарабська казка».

Таким підходом до створенням святкових новорічних канапок і справді здивуєш. Можна використати складники, які нагадають про далеке дитинство чи романтичну юність. Можна у канапках відтворити спогади про подорожі року, що минає, чи навпаки — створити атмосферу бажаних вражень і мрій. І це будуть шедеври із вашим власним змістом. «Канапкомистецтво стане у пригоді кожному, — впевнена пані Лариса, — адже створювати канапкошедеври можна з будь-яких їстівних інгредієнтів. Станьте архітектором, художником, дизайнером і винахідником канапок!»

ДОВІДКА «УК»

Лариса ТИТИКАЛО — авторка книжки «Бессарабія. Кулінарна мандрівка», лідерка спільноти Slow Food Bessarabia, власниця козиного подвір’я «Бринзарня», учасниця гастрономічного маршруту «Дорогами вина та смаку української Бессарабії».



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua