СПІЛЬНА СПРАВА

Україна передала головування в асоціації «Карпатський Єврорегіон» Угорщині

В останній день листопада угорське місто Ніредьгаза приймало учасників 39 засідання Ради Міжрегіональної асоціації «Карпатський Єврорегіон». Тут підбивали підсумки українського головування в цьому громадському утворенні.

Те, як працювали структури «Карпатського Єврорегіону», узагальнив у своїй промові депутат Закарпатської обласної ради Михайло Кічковський, який упродовж 3 років очолював його керівний орган.

«Цей період позначений зростанням активності та новими формами транскордонної співпраці, — сказав він. — Лише за результатами першого конкурсу Програми Європейського Інструменту Сусідства та Партнерства «Угорщина — Словаччина — Румунія — Україна», що втілюється з 2007 по 2013 роки, українські організації виступають партнерами у 41 проекті з 47. Відтак громади різних населених пунктів і окремих територій нашої країни отримують фінансове сприяння з боку європартнерів.

Багато корисного зроблено під час «Року Карпат», яким був проголошений 2009-й. Розроблено міжнародний туристичний маршрут «Карпатський Єврорегіон», проведено Дні добросусідства на українсько-словацькому та українсько-польському кордонах, Дні побратимських областей в угорському місті Егер та польському Перемишлі, міжнародні фестивалі румунського, угорського та словацького самодіяльного мистецтва, регіональні фестивалі «Гуцульська бринза», «Галицькі Фестони-Карпатія», «БерегФест — дружба без кордонів», міжнародний літературно-мистецький фестиваль «Ватра» та багато інших.

Михайло Кічковський виокремив як безперечну перемогу і одне з найбільших досягнень Ради «Карпатського Єврорегіону» за роки українського головування прийняття резолюції та рекомендації «Сталий розвиток гірських регіонів та досвід Карпатських гір». Цей документ ухвалив Конгрес місцевих і регіональних влад Ради Європи.

Учасники засідання у прийнятому рішенні схвалили ініціативу створення спільної операційної програми ЄС на весь регіон Карпат, яка охопить фінансову перспективу на 2014 — 2020 роки. Також підтримано ініціативу Української національної частини «Карпатського Єврорегіону» та нашого уряду щодо розробки національної програми сталого розвитку Українських Карпат.

ДОВІДКА «УК»

 «Карпатський Єврорегіон» об’єднує 19 прикордонних  адміністративно-територіальних одиниць Польщі, Словаччини, Угорщини та Румунії. З українського боку участь у ньому беруть Львівська, Івано-Франківська, Закарпатська та Чернівецька області.