ФЕСТИВАЛЬ

"Молодість" переглянула студентські і короткометражні фільми

Під час цього показу в кінотеатрі "Київ" був аншлаг. Глядачі - переважно молодь - прийшли подивитися і підтримати учасників конкурсної програми.

У студентському конкурсі Україну представляють стрічки "Її місце порожнє" Богдани Смирнової і "Перешкода" Максима Буйницького.

У конкурсі короткометражок честь країни захищають три фільми з проекту "Мудаки. Арабески": "Тупик" Івана Тімшина, "Останній лист" Юрія Ковальова і "Труси" Жанни Довгич.

Для творців цих фільмів не існує правил і обмежень, класичних канонів та консерватизму. Вони не визнають понять "не можна" та "не заведено", тож втілюють у своїх найперших стрічках свіжі й подекуди дивні ідеї.

Український проект "Мудаки. Арабески" - найскандальніша кінопрем'єра осені. Іноді цю назву навіть замінюють зірочками, тому що вважають слово "мудаки" нецензурним. Але творці проекту, навпаки, позиціонують це як спробу естетичного прориву в українському кінематографі. За словами генерального продюсера Володимира Тихого, назва проекту продиктована тим станом, в якому перебуває вітчизняний кінематограф і країна в цілому.

- За вісімнадцять років спроби створити українське суспільство привели до епідемії соціально-культурного нігілізму, - заявляє Володимир Тихий.

"Мудаки. Арабески" - нове, безбюджетне арт-хаусне кіно. Проект, за словами його творців, виник як виклик ідейному застою в українському кіновиробництві. Молоді режисери знімають те, що хочуть самі: про сучасну Україну, про те, що наболіло, без компліментів і купюр. Для авторів, які створювали картини, існували тільки три обмеження: кіно потрібно знімати тут (тобто в Україні); зараз (тобто не про козаків); про простих людей (без закоханих суперменів). Це півторагодинний альманах, який складається з 14 короткометражних фільмів тривалістю від 3 до 15 хвилин.

Важливою особливістю фільмів є те, що всі вони зняті українською мовою. Іноді герої розмовляють суржиком. Можливо, тому багато глядачів впізнають у героях фільмів себе, а життя, що зображене в них, нагадує фрагменти сучасності.

Невипадково сюжети стрічок, які увійшли до конкурсної програми фестивалю, автори взяли зі свого життя. Фільм "Останній лист" був знятий за спогадами одного з учасників проекту. Це зворушлива стрічка про маленького хлопчика, що прочитав чужий лист. Він став учасником чужого життя і не знає, що з цим робити.

- Добре, що в молодих режисерів є можливість заявити про себе - причому без держпідтримки. Це приклад того, що за бажання в нашій країні кіно можна знімати, - вважає генеральний директор "Молодості" Андрій Халпахчі.