ГАРЯЧA ТЕМA

Україна евакуює своїх громадян з Лівії

 

У зв'язку з дестабілізацією суспільно-політичної ситуації в Лівії Президент України Віктор Янукович дав доручення міністру оборони Михайлу Єжелю спільно з міністром закордонних справ Костянтином Грищенком організувати і провести операцію з евакуації наших громадян з території Лівії, повідомили "Урядовому кур'єру" у департаменті преси та інформації Міноборони.

Літак, яким мають евакуювати 170 українців, оперативно здійснив переліт з місця постійного базування до військового майданчика аеропорту "Бориспіль", дозаправився пальним, екіпаж пройшов митні процедури і готовий до вильоту в Лівію, очікуючи узгодження дипломатичними каналами аеродрому, з якого можна буде безпечно забрати українських громадян, повідомили у Міноборони.

Щоправда досі невідомо, яким чином діставатимуться до цього місця бажаючі вилетіти до України. Адже, як з'ясувалося, не всі вони можуть вільно пересуватися країною: у державі, яка посідає одне з перших місць за експортом нафти, бракує бензину. До того ж більшість наших співвітчизників у цій арабській країні - це кваліфіковані медики, які працюють за контрактами, і, як з'ясувалося, їхні руки вкрай потрібні у військових шпиталях та мобільних медпунктах, куди надходять поранені.

Зокрема, багато українських медиків опинилися в епіцентрі найжорсткіших сутичок у другому за величиною лівійському місті Бенгазі, де влада перейшла під контроль противників режиму Каддафі. Під час скупого спілкування з українськими мас-медіа вони повідомляють, що їх змушують працювати під дулами автоматів "на благо революції".

Від поїздок краще утриматись

Уряд створив робочу групу на чолі з першим віце-прем'єр-міністром - міністром економічного розвитку й торгівлі Андрієм Клюєвим для оперативного реагування на ситуацію, яка складається в країнах Близького Сходу й Північної Африки. До робочої групи увійшли міністр закордонних справ і міністр з питань надзвичайних ситуацій.

Через дестабілізацію суспільно-політичної ситуації в Лівійській Арабській Джамагирії Міністерство закордонних справ у свою чергу наполегливо рекомендує громадянам України тимчасово утриматись від поїздок до цієї країни.

Світ засуджує

У понеділок на лівійському державному телебаченні з'явився ролик, в якому полковник Муамар Каддафі просто з автомобіля, прикриваючись парасолькою від дощу, повідомив, що перебуває у Тріполі й емігрувати не збирається, але більше від нього дізнатися не вдалося.

А світова спільнота тим часом засуджує дії лівійського уряду проти демонстрантів. У вівторок відбулося й спеціальне засідання Ради безпеки ООН щодо ситуації в Лівії.

Лівійські дипломати в Організації Об'єднаних Націй закликають міжнародну спільноту втрутитись у події в Тріполі, аби зупинити насильство, що використовує уряд проти демонстрантів.

Зокрема, заступник голови лівійської місії в ООН Ібрагім Дабаші назвав дії лівійського уряду геноцидом і закликав захистити народ Лівії. Пан Дабаші також заявив: це вже останні дні правління Муамара Каддафі, а потім він має постати перед судом.

Деякі лівійські дипломати за кордоном на знак протесту відмовляються від своїх посад, повідомляє Бі-Бі-Сі.

Наших пілотів у Лівії немає

Українських військовослужбовців у Лівії немає, тому вони не могли брати участь в обстрілі демонстрантів у цій країні, повідомили у прес-службі Міністерства оборони, спростувавши інформацію американського розвідувально-аналітичного видання, про те, що українські пілоти могли брати участь в обстрілі лівійських демонстрантів.

Телефони "гарячої лінії" Посольства України в Лівії: +218-21-360-86-64/65.