ЗАХОПЛЕННЯ

Сумчанка Юлія Вєздєньова зібрала більш як 400 мініатюрних вазочок та амфор з 26 країн світу

Юлія Геннадіївна добре пам'ятає перший симпатичний сувенір з Єгипту, який привезли в дарунок близькі родичі. Було це півтора десятиріччя тому, коли народився син Саша. Сама вона тоді не могла й подумати, що з часом колекціонування цих побутових предметів стане хобі на багато років. Сьогодні в неї зберігаються понад 400 ваз і амфор різних розмірів (здебільшого - мініатюрних) з 26 країн різних континентів. Поглянувши на таке різнокольорове багатство, можна здійснити своєрідну екскурсію по Бразилії і Франції, Іспанії та Італії, Туреччині і Хорватії, Японії і Німеччині, США і Китаю.

На переконання Юлії, кожен експонат має свою індивідуальну енергетику. Причому позитивну. Це однаково стосується виробів з будь-якого матеріалу - скла, фарфору, кераміки. Бо, як помітила колекціонер, досить лише "поспілкуватися" з ними протягом кількох хвилин, як настрій неодмінно поліпшується і в душі з'являється особливе тепло. Та й справді - ці крихітні витвори настільки елегантні і вишукані, що мимоволі проймаєшся до них особливою симпатією. Принаймні, протягом години, коли гостювали в Юлії Геннадіївни, разом із фотокореспондентом переконалися в цьому.

Господиня може детально розповідати про кожну вазочку, починаючи з найбільшої, висота якої до 30 сантиметрів, і закінчуючи мініатюрою з австрійського Інсбрука розміром з наперсток. На останній є гравірований напис, який можна розгледіти лише за допомогою збільшувального скла. Більшу частину колекції подарували друзі, колеги і клієнти туристичної фірми, де Ю. Вєздєньова працює директором, решту купила сама. Наприклад, на сумському ринку старенька бабуся, яка у свої молоді роки мешкала в Німеччині, продавала німецькі вазочки. Дізнавшись про захоплення сумчанки, без особливих вагань розлучилася з фарфоровою мініатюрою.

Ось оригінальний набір із чотирьох бразильських сувенірів, на яких зображені птахи і вода і які придбані в кіоску біля знаменитого водоспаду Ігуану. Він розташований на кордоні Бразилії, Аргентини і Парагваю і являє собою справжнє природне диво. Річка має ширину 4 кілометри, обабіч русла - національні заповідники, які часто називають пташиними. Адже тут мешкають до 500 видів птахів. А на вазочках зображена одна з них - тукан, що слугує візитівкою тих місць.