"Коли чужий біль відчуваєш як власний"

Олександр КРЮЧКОВ
6 грудня 2018

Мій однокласник Віктор Степаненко із самого початку війни на сході України возив нашим бійцям на фронт продукти харчування, одяг, будівельні матеріали, інші товари. Його «газель» радо зустрічали бійці добровольчих формувань і регулярних частин ЗСУ. Бо «Дмитрович» (такий позивний йому дали на фронті) привозив хлопцям не лише необхідні товари, а й частинку рідних домівок солдатів: листи від земляків, малюнки школярів, артистів, які просто на передовій влаштовували концерти.

Торік і я взяв участь в одному з караванів «Дмитровича», завітавши з волонтерським колективом до одного з підрозділів Української добровольчої армії та морських піхотинців. І хоч дорога (майже 18 годин) виснажила, всі незручності та випробування відійшли на другий план, коли фронтовики щиро дякували за привезені яблука і виступ молодої співачки з міста Василькова Київської області Алли Отруби. Бо найкорисніший фрукт на світі, який був популярним серед солдатів ще давньої римської армії, і українська пісня у виконанні талановитої дівчини перенесли на хвильку наших вояків додому.

Ставлюся з великою повагою до волонтерів, які часто на шкоду власному добробуту, здоров’ю, навіть стосунків у сім’ї безкорисливо допомагають армії бити ворога на фронті. Звісно ж, нині їх не стільки, як у 2014—2015 роках (прочитав в інтернеті, що, за даними засновника однієї з найбільших в Україні волонтерських організацій «Народний проект» Давида Арахамії, у травні 2015-го систематично займалися волонтерством 14,5 тисячі осіб у 2,5 тисячі організацій), але ті, що й досі намотують на власному автотранспорті кілометри фронтових доріг із провізією для армії, роблять дуже хорошу справу.

А ще показують приклад іншим співвітчизникам, як можна бути корисним державі й фронту фактично в домашніх умовах. Дуже зворушила зустріч із пораненими бійцями студентів агробіотехнологічного факультету Білоцерківського національного аграрного університету, які приїхали разом з викладачем Олександром Яковенком з подарунками для госпіталю.

За роки війни в нашій країні виросла чудова молодь, яка масово підтримує волонтерський рух. Студенти агробіотехнологічного факультету Білоцерківського національного аграрного університету вже чотири роки допомагають фронту продуктами харчування, іншими товарами. А ще їздять до поранених воїнів, які перебувають у госпіталях, не лише з гуманітарною місією, а й з добрим словом. Воно допомагає часом більше, ніж печиво чи мандарини. Фото Володимира ЗАЇКИ

Факультет — структурний підрозділ білоцерківської волонтерської групи, заснованої ще в березні 2014 року, коли з Білої Церкви на фронт вирушали перші ешелони 72-ї окремої механізованої бригади, що дислокується в місті.

У вересні 2014-го до міських волонтерів приєдналися й студенти агробіотехнологічного факультету. Вони зголосилися допомогти госпіталю 72-ї бригади збирати кошти для поранених військовослужбовців частини, яких почали доставляти з-під Іловайська. Перший рік молодь вишу підтримувала воїнів медикаментами і продуктами харчування. А з 1 вересня 2015-го студенти стали частиною волонтерської фронтової групи.

— Нас підтримали не лише студенти у виші, а й жителі Білоцерківського, Володарського, Ставищенського районів Київської області, — розповідає Олександр Яковенко. — Звісно ж, хлопці й дівчата рвалися з волонтерами на фронт, але поки що туди їжджу (коли випадають кілька вільних днів) лише я. Чотири роки і три місяці діє студентська волонтерська група. Сьогодні ми привезли пораненим воїнам фрукти, печиво, цукерки, мед, горіхи й моральну підтримку. Дещо студенти готували, щось купили в магазині на зібрані кошти.

Хлопці й дівчата розійшлися по відділеннях госпіталю, а мені подумалося, що вони хороші люди. Студенти-другокурсники могли б, як і тисячі їхніх однолітків, сидіти безтурботно в кафе чи гопати на дискотеці. Але вони обрали у вільний від навчання час (і займаються цим постійно, сказав Олександр Яковенко) благодійництво. Спілкування з пораненими бійцями — це своєрідний тест на людяність, який проходять ці хлопці й дівчата. Успішно та чесно.



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua