СПІВПРАЦЯ

Десята двостороння зустріч президентів України та Росії підтвердила: дві держави є надійними партнерами

У заміській резиденції Президента Росії "Горки" учора відбулося ІV засідання українсько-російської Міждержавної комісії. Як повідомляє УНІАН, зустріч відбулася після розмови у форматі сам на сам президентів України Віктора Януковича та Росії Дмитра Медведєва, яка тривала близько двох з половиною годин замість запланованих 45 хвилин.

Віктор Янукович упевнений, що Росія бачить в Україні надійного партнера у питанні транзиту газу до Європи. Про це він заявив у своєму вступному слові на засіданні Комісії. "Звичайно, ми продовжуємо і наші газові переговори. Я упевнений у тому, що Росія є надійним постачальником газу не тільки для України, а й для Європи, і в особі України має надійного партнера, який не створюватиме проблеми, я сказав би так, для наших партнерів у Європі", - заявив Президент України. При цьому він підкреслив, що наша держава завжди буде в політичному, економічному плані передбачуваним і надійним партнером.

У свою чергу, Дмитро Медведєв зазначив: "Ми готові спільно шукати шляхи формування єдиної неподільної безпеки на Європейському континенті, готові також продовжувати конструктивно співробітничати, взаємодіяти в рамках СНД, ОБСЄ, в рамках Ради Європи та в інших міжнародних структурах". Він повідомив, що під час засідання Комісії буде акцентовано увагу на російсько-українській співпраці у військовій і військово-технічній галузях, оскільки країни мають багаторічний досвід взаємодії в цьому питанні.

Також російський лідер відзначив, що важливою сферою є гуманітарна співпраця. За його словами, сторони задоволені роботою відповідного підкомітету Комісії. На думку Президента РФ, в цілому вдалося покращити роботу всіх органів цієї структури.

Дмитро Медведєв також зазначив, що нині відбулася десята зустріч з Віктором Януковичем, не рахуючи зустрічей, які відбулися в рамках багатосторонніх самітів. "Це безпрецедентна активність. По суті, ми з Віктором Федоровичем компенсуємо те, що втрачено останніми роками. Така динаміка зумовила змістовний прорив у відносинах, їх повернення до справді стратегічного партнерства", - наголосив Президент Росії.

За його словами, це підтверджують результати співпраці. Зокрема товарообіг між Україною і РФ істотно зріс, і, по суті, повернувся до рівня, який був до складнощів у відносинах двох країн.

Президент Росії сказав, що сьогодні обговорюватиметься весь спектр відносин двох країн: як економічних, так і політичних. "Ми дивимося в майбутнє цілком оптимістично. І дуже важливо, що і нинішня зустріч супроводжуватиметься новими домовленостями, які мають для наших країн принциповий характер", - зауважив Дмитро Медведєв.

Він відзначив, що Україна і Росія мають зберегти і використовувати ті коопераційні зв'язки, які існують багато років, зокрема, в космічній, ракетній, атомній, авіаційній галузях, в суднобудуванні. За словами російського лідера, гарні перспективи зберігаються в співпраці у сфері транспорту, сільського господарства та інших сферах. Він зазначив, що сторони зобов`язані продовжувати розвивати відносини, зокрема договірно-правову базу.

Про підсумки ІV засідання українсько-російської Міждержавної комісії читайте у наступному номері "УК".

P. S. Коли верстався номер, стало відомо про підписання за підсумками переговорів у Москві низки двосторонніх документів. Це, зокрема, угоди про взаємодію при проведенні інспекційних заходів у місцях дислокації військових формувань ЧФ РФ на території України, про співпрацю у сфері транспортування нафти, меморандум про взаєморозуміння щодо організації будівництва транспортного переходу через Керченську протоку.