ПОЗИЦІЯ 

У громадських радах при органах влади мають домінувати експерти та науковці
 

Нині при 589 центральних і місцевих органах виконавчої влади діють громадські ради, функція яких — контролювати реалізацію державної та місцевої політики з урахуванням пропозицій і зауважень громадськості, давати експертні оцінки при ухваленні владними структурами тих чи тих рішень, вказувати на помилки та недоліки. Аби з’ясувати, які існують проблеми в діяльності громадських рад і як ефективніше налагодити взаємодію між ними та владними органами, глава уряду Микола Азаров провів зустріч з головами цих рад.

Прем’єр-міністр зазначив, що, реалізуючи реформи та соціальні ініціативи Президента, уряд долає багато труднощів і перешкод, іноді робить помилки, що викликають критику суспільства. «Але якби реформ не було, нині соціально-економічна ситуація була б набагато гірша.  Це результат тих перетворень, які ми проводимо. Іноді робимо помилки, і за це нас справедливо критикують. Але жодна велика справа без помилок не робиться. Легше за все зупинитися і сказати: я боюся помилитися. Боїшся помилитися — іди з влади. Бо не помиляється той, хто нічого не робить», — сказав Микола Азаров.

Однак йому б хотілося, аби помилок було менше, і щоб вони не були такими значними. На переконання Миколи Азарова, саме тут роль громадськості надзвичайно велика, адже головна функція громадських організацій —вказувати владі, де вона робить помилки.

До всього, триває реалізація концепції відкритого уряду. «Я не пам’ятаю жодного рішення уряду, яке б ми закрили для суспільства. Ми практично повністю відмовилися від накладання грифа секретності, для службового користування. Залишили тільки там, де це регламентується інтересами державної таємниці. Переважно це стосується питань оборони та безпеки. Решту уряд приймає абсолютно відкрито», — запевнив Прем’єр-міністр. При цьому він зазначив, що з прийняттям Закону «Про доступ до публічної інформації» кількість запитів на адресу уряду значно зросла. Як і кількість відповідей з боку уряду — майже в 110 разів.   

В цілому відкритий і прозорий стиль роботи уряду — явище позитивне. Проте не всі чиновники так вважають. Керівник однієї з громадських рад зазначив, що за час його роботи на цій посаді у міністерстві, при якому працює ця рада, змінилося вісім міністрів. Деякі з них (щоправда меншість) не бажали співпраці й повністю дистанціювалися від консультацій з громадськістю. Результат — велика кількість спірних, а подекуди й скандальних рішень, що спричинило критику та обурення в суспільстві. А це не тільки сумнівні нововведення у конкретній галузі, а й удар по іміджу керівництва держави.

Проте співрозмовники Прем’єра визнали, що іноді проблемні питання генерують самі члени громадських рад. Це пов’язано з недостатньо чітким механізмом формування цих рад. Нині не визначено граничну кількість їх членів. Тож до складу громадської ради може увійти і 100, і 200 осіб. Мало того, що за такої кількості конструктивно працювати практично неможливо, ще й часто-густо багато з цих людей намагаються за рахунок громадських рад задовольнити власні амбіції.

Виходячи з цього, представники громадськості висловили переконання, що до складу громадських рад має входити, скажімо, не більш як 25 осіб, як це практикується на Заході. Більшість із них мають бути профільними експертами та науковцями.

Озвучено й низку інших проблем. Це, зокрема, відсутність фінансування діяльності громадських рад, а також бюрократична тяганина при передачі нормативно-правових актів на експертну оцінку. Ці та інші проблеми іноді зводять роботу громадськості нанівець. Тому Микола Азаров пообіцяв, що всі конструктивні пропозиції та зауваження буде розглянуто і враховано.