ТЕНДЕНЦІЇ

2011 року країна демонструє неочікуване зростання індустрії, 
проте позитиву у стримуванні інфляції не відчувається

Відновлення економіки України у 2011 році відбувається в умовах збільшення обсягів світової торгівлі та розгортання інвестиційної активності в реальному секторі. Саме такою була основна теза круглого столу «Економіка України у 2011 році: прогноз динаміки, виклики та ризики», який нещодавно відбувся в Національному інституті стратегічних досліджень (НІСД). На думку завідувачки відділу макроекономічного прогнозування та дослідження тіньової економіки інституту Тетяни Тищук, високі темпи зростання в країнах, що розвиваються (Україна також входить до їхнього складу), відновлення фінансових ринків і розгортання інвестиційної активності підприємств спричиняють збільшення попиту на метали. «Лише за останні два місяці ціна на сталь у світі зросла на 20%. Це позитивна тенденція для української економіки, базою якої є металургія. Тому вітчизняні метпідприємства та металотрейдери мають скористатися такою нагодою і активніше просувати продукцію за кордон», — зазначила вона.

Наразі експортерам чорних металів слід шукати нову «дорогу» на ті старі ринки збуту продукції, що в останні два роки були втрачені, через кризу. Але найнеприємнішим, як зазначила заступник міністра економіки Ірина Крючкова, є те, що ми позбулися свого внутрішнього ринку. Триває тенденція завойовування дешевими китайськими, турецькими та іншими  товарами зростаючої частки наших покупців. За словами першого заступника голови Держкомстату України Вадима Піщейка, наші продовольчі товари у структурі попиту населення на сьогодні становлять 88% від загалу, на той час коли ще 2-3 роки тому цей показник був на кілька відстоків вищим.  «Непривабливу картину ми спостерігаємо щодо частки українських непродовольчих товарів — 50%. Але ця цифра була б ще меншою, якби наші споживачі не купували вітчизняне лише тому, що воно коштує дешевше, ніж «заморське». Взагалі ми можемо втратити і конкурентну спроможність непродовольчих товарів за ціною — бо ці показники можуть стати навіть вищими за імпортні», — наголошує він.

Різнилися думки фахівців щодо цьогорічного показника зростання ВВП. Найоптимістичнішим виявився прогноз спеціалістів НІСД — 5,4%. Однак низка експертів одразу гостро розкритикувала такий високий, на їхню думку, показник. Так, за словами В. Піщейка, зростання ВВП 2011 року буде на рівні 4-4,5%. А І. Крючкова прогнозує, що цей показник не перевищить 4,7%.

Директор Науково-дослідного економічного інституту Міністерства економіки Ігор Манцуров зауважив, що, за його прогнозами, ВВП цього року зросте на 4,5-4,6%, за умови значного розвитку промисловості — 10%.

Взагалі експерти одностайні в тому, що промислові підприємства України демонструють істотні показники росту. Цього не очікували навіть фахівці. Серед позитивів економічного життя країни  І. Манцуров виділяє важливий факт — зростання частки державних інвестицій у витратах держбюджету.

Представник Райффайзен Банк Аваль Дмитро Сологуб не приховував радості від щомісячного збільшення обсягів надання споживчих кредитів комерційними банками.

Але здається, що проблем в економіці країни, які потребують негайного розв’язання, також чимало. Так, наприклад,  І. Манцуров вважає, що немає жодних позитивів у стримуванні інфляційних процесів і в питаннях енергоефективності та енергозбереження. І це правда. За даними фахівців, рівень енергомісткості виробництва в Україні перевищує в 2-3 рази аналогічний показник у всіх без винятку європейських державах, включаючи навіть Росію. На превеликий жаль, рівень інноваційності вітчизняної економіки знижується на 2-3% щороку. Звісно, таке не припустимо, і влада повинна працювати над цими проблемами.

Утім, економіка України вже пережила свої найгірші часи і готується до нових ривків, враховуючи сприятливу кон’юнктуру деяких світових ринків.