ТРАДИЦІЯ

15-22 березня в Україні відбудеться Міжнародний фестиваль шанувальників франкомовної культури

Уже вчетверте посольства Франції, Бельгії, Єгипту, Канади, Лівану, Румунії та Швейцарії за підтримки українських партнерів організують цю подію, спрямовану на популяризацію французької мови, а також демократичних цінностей, дотримання прав людини, миру у світі та культурної різноманітності.

Упродовж тижня в Донецьку і Дніпропетровську, Запоріжжі й Києві, Луганську й Одесі, Сімферополі і Рівному, інших містах пройдуть численні заходи, у яких матимуть змогу взяти участь українські франкофони. Так, у різних містах відбудуться концерти надзвичайно талановитого ліванського гітариста Абажі, на киян чекатиме зустріч з французьким режисером вірменського походження Сержем Аведікяном, переможцем Каннського кінофестивалю в номінації "Найкращий короткометражний фільм" 2010 року.

Ще одна добра новина для кіноманів з Києва, Одеси, Рівного, Сімферополя, Севастополя, Запоріжжя - вони матимуть нагоду провести дві ночі у кінозалах. Саме в такий спосіб організатори вирішили демонструвати програму "Ночі франкомовного кіно короткого метра".

Ще один "кіношний" проект - "Панорама африканського кіно" стане доступним усім, хто завітає 18 та 19 березня до київського Будинку кіно. Також на українську публіку очікує "круглий стіл" "Франкофонія та література: слова свободи", у якому візьмуть участь письменники з Канади, Швейцарії, України - свою згоду на це підтвердили Сільв'ян Дюпюі, Елена Бочорішвілі, Бесса Муфтію, Андрій Курков, Євгенія Кононенко, Міла Іванцова.

У молоді також буде своя "тусовка". Це, зокрема, фестиваль студентських франкомовних театрів, слем-турнір "Скажи мені 10 слів, які нас об'єднують", міжнародний футбольний турнір Франкофонії в Харкові. А завершальним акордом Тижня Франкофонії стане концерт у Національній філармонії України.