АКТУАЛЬН

Рушієм модернізації галузі мають бути пільгове кредитування та сучасні управлінські підходи 

Під час спільного засідання колегій Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства й Луганської обласної державної адміністрації розглянуто стан реформування житлово-комунального господарства області та спільні заходи міністерства і місцевої влади щодо реалізації Загальнодержавної програми реформування житлово-комунального господарства України.

Фахівці відзначили низку негативних явищ у сфері житлово-комунального господарства області, характерних для всієї галузі. Так, продовжує погіршуватися технічний стан комунальної інфраструктури. Майже 42% ліфтів відпрацювали свій нормативний строк експлуатації. Зокрема, на Луганщині не працює 1131 ліфт, що становить 29,3% від загальної кількості. У занедбаному та аварійному стані перебуває 59,5% обласних водопровідних і 47,5% каналізаційних мереж. Із 1876,2 км теплових та парових мереж 124,6 км, або 6,6%, – аварійні. Та й фінансовий стан підприємств галузі залишається нестабільним.

Як зазначив міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Анатолій Близнюк, реформа ЖКГ нині актуальна як ніколи, адже стан галузі – загальнодержавна проблема. Саме тому, на думку урядовця, слід переглянути пріоритети і повернутися обличчям до галузі, повідомляє прес-служба профільного міністерства.

«Наша мета – реалізувати солідарність роботи уряду та місцевої влади у питаннях реформування систем життєзабезпечення. Закінчується підготовка до опалювального періоду. Ми бачимо, що дедалі складніше стає стабілізувати ситуацію. Маємо поточні ремонти на фоні відсутності системної модернізації. В умовах ринку намагаємося продовжити роботу ЖКГ за радянськими принципами», — зауважив Анатолій Близнюк.

У свою чергу перший заступник міністра Олександр Аліпов зазначив, що тільки через застосування механізмів публічно-приватного партнерства можна впровадити сучасні принципи управління галуззю. Крім того, необхідно мати дієві механізми реалізації реформ – організаційні, правові та фінансові.

«Ніколи за рахунок державного бюджету ми не розв’яжемо проблеми житлово-комунального господарства. Тільки застосовуючи механізми пільгового кредитування та державно-приватного партнерства, можемо говорити про подальший розвиток», — підкреслив Олександр Аліпов.

Під час колегії ухвалено спільне рішення, яке передбачає ряд пріоритетних напрямків співробітництва. Зокрема це стосується оптимізації теплопостачання населених пунктів Луганської області шляхом модернізації комунальної теплоенергетики, часткової та повної децентралізації, безперебійного забезпечення населення області якісною питною водою, а також стимулювання процесу створення об’єднань співвласників багатоквартирних будинків шляхом відновлення ліфтового господарства області та ремонту покрівель.

Крім того, рішенням колегій затверджено План спільних дій міністерства та Луганської облдержадміністрації, де визначено конкретні заходи із реформування ЖКГ області.